Augustin Pyramus de Candolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Augustin Pyramus de Candolle
Candolle Augustin Pyrame de 1778-1841.jpg
Født4. februar 1778
Genève
Død9. september 1841 (63 år)
Genève
Gravlagt Cimetière des Rois
Ektefelle Anne Françoise Torras (1802–)
Barn Alphonse Pyrame de Candolle
Utdannet ved Université de Montpellier, Collège de France, Université de Genève
Beskjeftigelse Botaniker, karsporeplanteekspert, bryologist, professor, mykolog
Nasjonalitet Sveits
Medlem av
13 oppføringer
Royal Society, Société philomathique de Paris, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Det franske vitenskapsakademiet, Vitenskapsakademiet i St. Petersburg, Det russiske vitenskapsakademi, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Société des Arts de Genève, Accademia delle Scienze di Torino
Utmerkelse Royal Medal (1833), Foreign Member of the Royal Society

Augustin Pyramus de Candolle (født 4. februar 1778 i Genève, død 9. september 1841) var en anerkjent botaniker fra Sveits.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Candolle sin familie nedstammet opprinnelig fra en av de gamle familiene som var bosatt i Provence i Frankrike, men som hadde flyttet til Genève på slutten av det 16. århundre for å unnslippe religiøs forfølgelse fra myndighetene og kirkens menn. I en alder av syv år fikk Candolle et alvorlig tilfelle av hydrocephalus, som i betydelig grad påvirket store deler av hans barndom. Han skal likevel hatt en stor evne til læring og han kunne meget lett ta til seg kunnskap. Candolle viste store egenskaper innenfor litteratur og han hadde en stor evne til å skrive fine dikt.

Botanisk innsats[rediger | rediger kilde]

Candolle oppdaget at planter har en nær-24-timers syklus i konstant lys, noe som tilsier at en intern biologiske klokke eksisterer blant planter. I 1796 flyttet Candolle til Paris etter å ha mottatt invitasjon fra den franske geologen Déodat Gratet de Dolomieu. Candolles botaniske karriere begynte med hjelp fra René Louiche Desfontaines, som anbefalte Candolle for arbeide med herbariet til Charles Louis L'Héritier de Brutelle sommeren 1798. Den posisjonen forhøyet Candolle sitt omdømme for omverdenen. Candolle etablerte sitt første genus, Senebiera, i 1799.

Candolles første arbeider var Plantarum Historia Succulentarum (fire bind, 1799) og Astragalogia fra 1802. I 1806 publiserte Candolle verket Synopsis Plantarum in flora Gallica descriptarum. Candolle tilbrakte deretter de neste seks somrene med å kartlegge store deler av landbruket i Frankrike etter anmodning fra den franske regjeringen, og verket fra dette omfattende arbeidet ble publisert i 1813. I 1807 ble Candolle utnevnt til professor i botanikk ved det medisinske fakultetet ved Universitetet i Montpellier. Candolle er kjent for å ha satt Charles Darwin på sporet av evolusjonsteorien, som Darwin senere ble verdenskjent for.

Candolle tilbrakte resten av sitt liv i et forsøk på å utdype og fullføre sitt naturlige system for botaniske klassifiseringer. Candolle publiserte de innledende arbeidene i Regni vegetabillis systema Naturale, men etter to bind innså han at han ikke kunne fullføre prosjektet i en så stor skala som først var planlagt. Derfor begynte Candolle å arbeide på det noe mindre omfattende verket Prodromus Systematis Naturalis Regni Vegetabilis, som ble publisert i 1824. Candolle var imidlertid bare i stand til å fullføre omtrent to tredjedeler av hele det planlagte verket. Likevel var han i stand til å karakterisere over hundre familier av planter, og han kunne dermed bidra til å kartlegge det empiriske grunnlaget for generell botanikk.

Augustin de Candolle døde den 9. september 1841 i Genève, etter å ha vært syk i mange år. Candolle var 63 år gammel da han døde.

DC. er den offisielle autorforkortelsen.