Hopp til innhold

Ussurijsk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ussurijsk

Flagg

Våpen

LandRusslands flagg Russland
Grunnlagt1866
Oppkalt etterUssuri
Postnummer692500
Retningsnummer4234
Areal173 km²
Befolkning170 660[1] (2017)
Bef.tetthet986,47 innb./km²
Høyde o.h.33 meter
Nettsideadm-ussuriisk.ru/
Kart
Ussurijsk
43°48′N 131°57′Ø

Ussurijsk (russisk: Уссури́йск) er en by i Primorskij kraj i Russland. Den ligger midt i en fruktbar dal ved samløpet av tre elver, rundt 80 km nord for Vladivostok (avstand med bil: 111 km). Innbyggertall: 157 759 (folketelling 2002).

Navneendringer[rediger | rediger kilde]

Byen har endret navn mange ganger. Ved grunnleggelsen i 1866 ble bosetningen kalt Nikolskoje, oppkalt etter tsar Nikolai I, og det ble endret til Nikolsk da den fikk bystatus i 1898. For å unngå forveksling med andre byer med samme navn ble navnet i 1926 endret til Nikolsk-Ussurijskij, (dvs. Ussuriske Nikolsk). I 1935 ble navnet endret til Vorosjilov, oppkalt etter Kliment Vorosjilov. Da Nikita Khrusjtsjov kom til makten etter Stalins død ble Vorosjilov tvunget til å gå av og byens navn ble i 1957 endret til Ussurijsk, etter den nærliggende elva Ussuri, som har sitt utspring i Sikhote-Alin-fjellene øst for byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 1866 som landsbyen Nikolskoje. På grunn av dens fordelaktige geografiske beliggenhet der hvor transportveiene fra Primorjes sørlige områder møttes gjennomgikk landsbyen en rask vekst fra 1870-tallet av, og ble til et handelssenter. Landsbyens rolle økte etter at Ussurijsk-jernbanen ble bygget. I 1898 fikk Nikolskoje innvilget bystatus. Ved begynnelsen på 1900-tallet nådde byens befolkning 15 000, og den årlige handelsomsetningen i byen tilsvarte 3 millioner rubler. Etter Den russisk-japanske krig i 1904-1905 ble Nikolsk et av de viktigste kommersielle og økonomiske sentrene i Russlands fjerne østen. I 1913 var byen nummer fire i befolkning, etter Vladivostok, Blagovesjtsjensk og Khabarovsk. Bedrifter for behandling av jordbruksprodukter ble startet opp, slik som kornmøller, meierier, såpekokerier og garverier, så vel som makaroni- og pølsefabrikker og bryggerier. Mursteinsfabrikker, steinbrudd og sagbruk dukket også opp i byen.

Byens sentrum ble utbygd med 2- og 3-etasjes mursteinsbygninger. I 1914 var det 14 utdanningsinstitusjoner, et teater, et sirkus og tre kinoer i Nikolsk. Etter revolusjonen i 1917 ble byens økonomi systematisk spesialisert innen behandling av jordbruksprodukter, og den gjennomgikk igjen en periode med rask vekst. Frem til 1980-tallet var byen den nest største (etter Vladivostok) i Primorskij kraj, men de siste par tiårene har Ussurijsk og Nakhodka vært omtrent jevnstore.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byens industri omfatter 28 virksomheter, herunder 12 innen næringsmiddelindustri, 2 innen lettindustri, 6 innen metallurgisk industri og 4 innen bygningsindustrien. Ussurijsk har alltid vært spesialisert mot forbruksvarer. På grunn av dette er byen for tiden i en betydelig mere fordelaktig posisjon sammenlignet med andre større byer i Primorje, hvor forsvarsindustrien var dominerende. De største virksomhetene er Primorskij Sakhar (som forsyner det østre Russland med sukker, med en produksjon på 160 000 tonn pr år), Dalsoja (som produserer vegetabilsk olje, margarin og såpe), Ussurijskij Balsam (24 sorter likør og vodka, og balsam fremstilt av en blanding av dusinvis av urter).

Grossisthandel er også av stor økonomisk betydning i Ussurijsk. Det finnes rundt 30 slike selskaper i byen, hvorav mange hadde utviklet handelskontakter i utlandet også før slik økonomisk virksomhet ble liberalisert i Russland på 1990-tallet.

Blant byens øvrige virksomheter som er verdt å nevne er selskapet Grado, som årlig produserer rundt 600 000 par fottøy, og en fabrikk for reparasjon av lokomotiver. Ussurijsk årlige industriproduksjon utgjør 8 % av Primorskij krajs totale produksjon.

Foruten husdyrhold, som er godt utviklet i distriktet rundt byen, så består jordbruksproduksjonen i området av soyabønner, bokhvete, hvete, bygg, poteter og grønnsaker. Fremstilling av pelsverk er også av betyding, og Oktjabrskij JSC leverer mink-skinn til det russiske markedet og til utlandet.

Transport[rediger | rediger kilde]

Ussurijsk er et kryssningspunkt for alle større veier i Primorje. Byen ligger ved hovedveien M 60 mellom Khabarovsk og Vladivostok, som er en del av den transsibirske hovedveien.

Byen er også et viktig knutepunkt på Den transsibirske jernbanen mellom Moskva og Vladivostok. Her møter den blant annet jernbanene fra Harbin i Kina og Pyongyang i Nord-Korea. Det finnes en persontogforbindelse til den kinesiske grensebyen Suifenhe, og forbindelse derfra videre til Harbin og Pyongyang.

Nærmeste lufthavn er Vladivostok internasjonale lufthavn i Artjom, 50 km sør for Ussurijsk.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Ussurijsk er hjemby for et pedagogisk institutt, en jordbrukshøyskole og en militær høyskole.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Byens sentrum med gatene Lenina, Tsjitsjerina, Krasnoznamjonnaja og Agejeva er av historisk verdi. Byens eldste hotell, i Leninagaten, ble oppført i 1880. Byens eldste kino, Grand-Illjuzion, ble bygget i 1908.

På byens sentrale torg står et monument til rødegardister og partisaner som døde i slagene ved Ussurijsk i juni 1918. Et monument til Lenin står på jernbanetorget.

Forbønnskirken i Tsjitsjerinagaten ble bygget i 1914. Den er Primorskij krajs eneste religiøse bygning som er beholdt uten endringer og ombygninger siden 1917, og som brukes til sitt opprinnelige formål.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]