Dalneretsjensk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dalneretsjensk (russisk: Дальнере́ченск) er en by i Primorskij kraj i Russland. Byen ligger bare fem kilometer fra den kinesiske grensa, rundt 350 km nord for Vladivostok (veiavstand 430 km). Innbyggertall: 30 092 (folketelling 2002), 33 596 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av kosakker i 1895, og den ble raskt et tømmersenter på grunn av den storvokste gran- og furuskogen i området. Bystatus ble innvilget i 1917.

Byen ble opprinnelig kalt Iman (russisk: Иман, koreansk: 언만, Unman, kinesisk: 伊曼, Yiman). Det russiske navnet ble endret til Dalneretsjensk (som betyr et sted ved en elv langt borte i 1972), som en del av en kampanje for å befeste sovjetisk suverenitet i regionen. På kinesisk brukes fremdeles navnet Yiman.

Det er et minnested i byen hvor grensevaktene som døde under den kinesisk-sovjetiske grensekonflikten på Damanskijøya i 1969 er gravlagt.

Klima[rediger | rediger kilde]

Årsmiddeltemperaturen i byen er +1.5°C. Temperaturen i juli er +20.7°C, i januar −17.7°C.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Byens økonomi domineres av virksomheter innen treforedling, som Primorskij DOK, JSC Dalneretsjenskij Lesokombinat og andre.RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.