Arsenjev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om byen. For den russiske utforskeren og forfatteren se Vladimir Arsenjev.
Arsenjevs byvåpen

Arsenjev (russisk: Арсе́ньев) er en by i Primorskij kraj i Russland. Den ligger på høyre bredd av elva Arsenjevka (ei sideelv til Ussuri), rundt 160 km nordøst for Vladivostok (veiavstand: 242 km). Innbyggertall: 62 896 (folketelling 2002), 70 032 (folketelling 1989).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Byen ligger i en dal omgitt av nesten uberørt Ussuri-taiga. Den økologiske situasjonen i Arsenjev er betydelig bedre enn for andre byer i Primorskij kraj, da det ikke finnes forurensende virksomheter i byen og dens nærhet. På grunn av beliggenheten har Arsenjev et mere utpreget innlandsklima enn Vladivostok-området, med gjennomsnittstemperatur i juli på 21 °C, og i januar på −18 °C.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arsenjevs historie begynner i 1895, da bosetningen Semjonovka ble grunnlagt. De første bosetterne var russiske gammeltroende. I 1901 bosatte leilendinger fra Poltava oblast i Ukraina seg her. I 1937 ble bosetningen knyttet til den transsibirske jernbanen med et sidespor. I 1940 ble den første flyfabrikken (den nåværende Progress) i Russlands fjerne østen bygget her. I 1952 fikk bosetningen Semjonovka innvilget bystatus, og fikk nytt navn, Arsenjev, etter Vladimir Arsenjev, en utforsker av Det fjerne østen, vitenskapsmann, oppdagelsesreisende og forfatter, som besøkte Semjonovka i 1912.

Næringsliv og økonomi[rediger | rediger kilde]

Byens største arbeidsgivere er Askold og Progress, som hovedsakelig produserer forsvarsrelaterte produkter. På grunn av mindre etterspørsel etter militære produkter har produksjonen blitt redusert, noe som forsøkes kompensert ved eksport, blant annet av helikoptre fra Progress.

På grunn av fjellene i området og gode snøforhold om vinteren er Arsenjev også blitt et senter for alpin skisport, og det bygges ut infrastruktur i området med henblikk på dette.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 44°10′N 133°17′Ø