Artjom (by)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om den russiske byen. For den russisk/ukrainske revolusjonære kjent som Artjom, se Fjodor Sergejev.
Artjoms byvåpen

Artjom (russisk: Артём) er en by i Primorskij kraj i Russland. Den ligger rundt 40 km nord for Vladivostok. Innbyggertall: 64 145 (folketelling 2002), 68 887 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen ble grunnlagt i 1924 nær Zybunnijgruven. Den er oppkalt etter en berømt revolusjonær kalt Artjom (F. A. Sergejev). Den 26. oktober 1938, fikk den innvilget bystatus. Artjom består av tre tidligere bymessige bosetninger: Uglovoje, Zavodskoj og Artjomovskij.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Artjom har 29 industribedrifter, hvorav halvparten er private. Blant forbruksvarene som produseres i byen er møbler og porselen. Bedriftene med flest ansatte er Primorskoje Gruveadministrasjon (3 500 ansatte) og Artjom-Mebel Møbelfabrikk (1 100 ansatte).

Kullgruvene har alltid vært grunnlaget for den lokale økonomien, men kullreservene er nå praktisk talt uttømt. Utsiktene sier at transport vil være byens mest produktive industri i fremtiden.

Transport[rediger | rediger kilde]

Vladivostok internasjonale lufthavn ligger ved Artjom. I 1994 betjente den 500 000 passasjerer, bare 28 % av kapasiteten. Det største jernbaneknutepunktet i Primorskij kraj ligger også her. Årlig passerer 12 millioner tonn frakt gjennom Artjom til Vladivostok, og 24 millioner tonn til Nakhodka.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]