Uruk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Artikkelen inngår i serien om

Mesopotamia

 
Byer / Imperier
Kronologi
Språk
Mytologi

Uruk var en av de største og mektigste sumeriske bystatene beliggende i det sørlige Sumer. Byen ligger i dagens Irak og har gitt navn til Urukperioden.

Animasjon av byen Uruk.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Helt fra Uruk ble grunnlagt rundt 4000 f.Kr. og frem til ca. 2000 f.Kr., var Uruk et viktig handelssenter. Midt i byen lå store offentlige bygninger som trolig ble brukt til offentlige møter og religiøse formål. Tempelet Eanna («Himmelhuset») var reist til ære for bygudinnen Inanna. De eldste kjente beskrevne leirtavlene, med lister over handelstransaksjoner og fordeling av mat, er fra tiden rundt 3200 f.Kr. På denne tiden bodde det ca. 20 000 mennesker i Uruk, og like mange holdt til rundt byen. Illustrasjoner på sylindersegl vitner om væpnet konflikt med nabofolk og avstraffelse av fanger. Uruk ble fullstendig ombygd mellom 3100 og 2900 f.Kr. Det ble reist en plattform midt i byen, og på denne ble hovedtempelet satt opp. Dette terrasserte tempelet ble modell for mange senere templer, såkalte ziggurater, deriblant Babels tårn. Skriften utviklet seg fra billedskrift til kileskrift.

Sagn[rediger | rediger kilde]

Uruk var hjembyen til sagnkongen Gilgamesj, helten i Gilgamesj-eposet. Gilgamesj skal ha hersket på 2600-tallet f.Kr. og blir regnet som en av kongene i det første dynastiet i Uruk (ca. 2700-2350 f.Kr). Han utførte ikke bare mange heltedåder, men skal også ha fått bygd en nesten 10 kilometer lang mur rundt Uruk.


Laquote.svgHelten Gilgamesj bygde muren rundt sauekveen Uruk... Se på muren; den har glans som kobber... Stig opp på Uruks bymur og gå rundt den, undersøk fundamentet og mursteinene grundig, er ikke [til og med kjernen i] muren laget av brent murstein?Raquote.svg