Elamittisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Elamittisk» kan også referere til Elam.
Elamittisk
Brukt iElam
Regionsørvest for Persia og øst for Sumer
Utdødd300 f.Kr.
Lingvistisk
klassifikasjon
Isolert språk
Skriftsystemelamittisk kileskrift, kileskrift
Språkkoder
ISO 639-2elx
ISO 639-3elx
Glottologelam1244
Artikkelen inngår i serien om

Mesopotamia


 
Byer / Imperier
Kronologi
Språk
Mytologi

Elamittisk er et utdødd språk som ble snakket i oldtidens rike Elam i dagens sydvestlige Iran omkring 3000 -300 f.Kr. Elamittisk var et offisielt språk i Perserriket fra 6. til 4. århundre f.Kr. De siste skrevne opptegnelser på elamittisk som er bevart, er fra tiden da Perserriket ble erobret av Aleksander den store.

Proto-elamittisk er et skriftlig system som «var i bruk fra 3200-2900 år før Kristus i et område som ligger sørvest for dagens Iran».[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Det har ikke vært mulig å påvise at elamittisk er beslektet med noe annet språk. Det hører verken til de semittiske språkene (eksempelvis akkadisk) eller til de indoeuropeiske språkene (eksempelvis hettittisk eller gammelpersisk). Det er med sikkerhet heller ikke beslektet med nabospråket sumersk. De fleste forskere betrakter elamittisk som et isolert språk, men det har blitt hevdet at det kan være et slektskap med de dravidiske språkeneden indiske halvøya. En hypotese er at det tilhørte et større språkfellesskap i Sentral-Asia før de indoeuropeiske folkegruppene bosatte seg der og trengte unna elamittiske forgjengere.

Den før-elamittiske skriften, som synes å ha blitt begynt omkring 3200 f.Kr., er hittil ikke blitt tolket. Fra omkring 2400 f.Kr. og fram til rundt 350 f.Kr. fantes det elamittiske tekster skrevet med kileskrift. Disse tekstene utgjør til sammen en tradisjon som strekker seg over to tusen år. Av de tre skriftsystemene har to utviklet seg fra mesopotamiske skriftsystem mens det tredje, den såkalte «strekskriften», er en elamittisk oppfinnelse. Elamittisk levde videre som et offisielt språk i perserriket, men forsvant siden ved å bli erstattet med iranske språk.

Vitenskapen om det elamittiske språket, kulturen og historien kalles for elamistikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]