Mari (oldtidsby)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Artikkelen inngår i serien om

Mesopotamia

 
Byer / Imperier
Kronologi
Språk
Mytologi

Mari var en viktig oldtidsby i Mesopotamia som lå ved Eufrat. Stedet der byen lå kalles i dag Tel el Hariri og ligger i det sydøstlige Syria. I mellomkrigstiden ble det foretatt en mengde arkeologiske utgravninger der som har vært en viktig kilde til kunnskap om oldtiden.

Arkeologiske utgravninger har vist at Mari var en fremtredende by organisasjonsmessig sett. Mari hadde et kjempestort, prektig palass. Palasset var på nesten 3 ha og var et av oldtidens største. Det inneholdt mange rom og et stort badeanlegg. Flere av rommene hadde store veggmalerier. Byen hadde også et stort tempel som var helliget Ishtar. Et bemerkelsesverdig funn er en rekke kakeformer, som dermed gir et bilde av oldtidens kokekunst.

Restene etter Zimri Lim-palasset

Dessuten har man funnet over 15 000 leirtavler. Flere av tekstene inneholder befalinger om byggingen av kanaler, sluser, demninger og andre vanningsanlegg, samt korrespondanse om import, eksport og utenriksanliggender. De inneholder også viktige historiske opplysninger. Noen av dokumentene er brev adressert til Shamshi-Adad I av Assyria og hans to sønner.

Mari lå der flere handelsveier møtte hverandre. Det gjorde byen til et sentralt punkt for sivilisasjonen. Byen var en tid senter for et mektig rike. Men til slutt ble byen erobret og ødelagt i babylonerkongen Hammurabis regjeringstid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Iddin-ilum-statuetten

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Mari – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Mari – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata