Babels tårn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Babels tårn» av Pieter Brueghel den eldre, malt omkring 1525-1530. Bildet befinner seg på Kunsthistorisches Museum i Wien.
Skildring av Gustave Doré 1863

Babels tårn er et mytisk tårn i Babylon.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Tårnet kalles med et ordspill på det hebraiske balal, «å blande» eller «forvirre» for «Babel», det vil si Babylon.[1]

Fortellingen om Babels tårn i Første Mosebok[rediger | rediger kilde]

Tårnet i Babel danner bakgrunnen for et opphavssagn i Første Mosebok,[2] som forklarer hvordan menneskene fikk forskjellige språk. I begynnelsen skal alle ha hatt samme språk, og de slo seg ned i Babel. Det sies at menneskene i Babel ville opp til himmelen, og at de derfor bygde et tårn. Gud likte ikke dette og ga dem derfor forskjellige språk slik at de ikke kunne forstå hverandre. Slik stoppet arbeidet opp og menneskene spredte seg til forskjellige steder over hele verden.[3]

Babels tårn i kunsten[rediger | rediger kilde]

Mange kunstnere har brukt motivet i sine verk, blant andre maleren Pieter Brueghel den eldre og illustratøren Gustave Doré.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Groth, Bente & Barstad, Hans M.. (2014, 5. november). Babels Tårn. I Store norske leksikon. Hentet 11. oktober 2015 fra https://snl.no/Babels_t%C3%A5rn.
  2. ^ Om «Tårnet i Babel» i første Mosebok kapittel 11
  3. ^ Hele teksten i første Mosebok: «Hele jorden hadde samme språk og samme ord. Da de brøt opp fra øst, fant de en bred dal i landet Sinear og slo seg ned der. De sa til hverandre: «Kom, så lager vi teglstein og brenner dem harde!» De brukte tegl til byggestein og jordbek til bindemiddel. Og de sa: «Kom, la oss bygge oss en by og et tårn som når opp til himmelen, og skaffe oss et navn så vi ikke blir spredt ut over hele jorden!» Da steg Herren ned for å se på byen og tårnet som menneskene bygde. Herren sa: «Se, de er ett folk, og ett språk har de alle. Og dette er det første de gjør! Nå vil ingen ting være umulig for dem, uansett hva de bestemmer seg for å gjøre. Kom, la oss stige ned og forvirre språket deres så den ene ikke forstår den andre!» Så spredte Herren dem derfra ut over hele jorden, og de holdt opp med å bygge på byen. Derfor kalte de den Babel, for der forvirret Herren hele jordens språk. Og derfra spredte Herren dem ut over hele jorden.»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]