Karl VI av Frankrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Karl VI av Frankrike
Konge av Frankrike
Karl VI av Frankrike
Regjeringstid 16. september 1380–21. oktober 1422
Født 3. desember 1368
Død 21. oktober 1422 (53 år)
Foreldre Karl V av Frankrike og Johanna av Bourbon
Ektefelle Isabella av Bayern
Barn Isabella av Valois
Johanna av Valois
Ludvig, Dauphin av Viennois
John, Dauphin av Viennois
Marie av Valois
Michelle av Valois
Katherine av Valois
Karl VII av Frankrike

Karl VI av Frankrike (født 3. desember 1368, død 21. oktober 1422), med tilnavnet den elskede (le Bienaimé) og den gale (le Fol eller le Fou), var konge av Frankrike fra 1380 og til sin død. I voksen alder hadde han psykotiske perioder med irrasjonell oppførsel, derav tilnavnet.

Han var sønn av Karl V av Frankrike og Johanna av Bourbon. I en alder av elleve år ble han kronet som konge i katedralen i Reims. Han giftet seg med Isabella av Bayern i 1385. Inntil han var i stand til å påta seg ansvaret som konge i 1388, ble Frankrike styrt av hans onkel Filip II av Burgund.

Forholdet til England[rediger | rediger kilde]

Karl VIs regjeringstid ble preget av gjentatte kriger mot England, senere kjent som hundreårskrigen. Det ble gjort et forsøk på å inngå en fred allerede i 1396, da den enda ikke syv år gamle prinsesse Isabella av Valois ble gift med den 29-årige Rikard II av England.

Freden i Frankrike holdt ikke og feiden mellom kongefamilien og den burgundiske fyrsteslekten kastet landet ut i anarki og kaos. I 1415 besluttet Englands konge Henrik V å ta fordel av denne situasjonen og foretok derfor en invasjon. Dette felttoget ble avgjort i slaget ved Agincourt hvor den franske hæren led et totalt og avgjørende nederlag til de tallmessig underlegne engelske styrkene. I 1420 måtte Karl, sterkt preget av sin sykdom, underskrive en fredsavtale hvor Henrik V ble anerkjent som Karl VIs arving, hans egen sønn ble erklært illegitim og hans datter Katherine av Valois ble forlovet med Henrik.

Karl VI er gravlagt i klosterkirken Saint-Denis.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Karl V 
Konge av Frankrike
Etterfølger:
 Karl VII