Hopp til innhold

Trollhegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trollhegg
Nomenklatur
Frangula alnus
Populærnavn
trollhegg
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieTrollheggfamilien
SlektFrangula
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Vest-Asia, innført i Nord-Amerika

Trollhegg (Frangula alnus) er en løvfellende busk i trollheggslekten innenfor trollheggfamilien.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]

Trollhegg blir fra 2 til 6 meter høy. Barken er først grå og fint håra med lyse barkporer på langs. Senere blir den mørk brun med mer tydelige porer. Gamle grener kan få oppspukket, grå bark. Bladene er oftest skruestilte, ovale med hel rand. Oversiden er skinnende blank friskt grønn, mens underside er mer matt og lysegrønn. Høstfargen er klart gul. Blomstene, som kommer fram fra begynnelsen av juni, sitter samla i kvaster i bladhjørnene. Blomstene er tokjønna, og gulgrønne og bittesmå. Fruktene er ertestore bær som skifter farge fra grønt over rødt til svart. Blomster og bær kan sees i alle grader av modenhet samtidig. Frøene spirer villig. Rotnettet er kun litt forgreina, men når langt ut og djupt ned. Alle deler av planta har ei spesiell, ram lukt. Hele planta er giftig og framkaller kraftige oppkastninger. Biene trekker gjerne etter trollhegg, som yter god nektar.

Utbredelse og habitat

[rediger | rediger kilde]

Planta opptrer som underskog i nesten alle jordtyper, men især på fuktig jordbunn. Dessuten danner den kratt ved bredden av dammer, sjøer og vannløp sammen f. eks svartor, vanlig bjørk, pors og selje. Trollhegg er vanlig i nesten hele Europa, med mangler nordlige deler. Den går også inn i den asiatiske delen av Russland, samt Kaukasus og Lilleasia. Den er innført i Nord-Amerika. I Norge vokser den i lavlandet nord til Grane i Nordland.

I folkemedisinen har trollhegg et ry som avførende middel. Det var viktig at man skrellet av barken på riktig måte, ovenfra og ned. Ellers ville man få brekninger av barken hvis man drar den av motsatt vei. Brekningen skyldes et atranol-derivat, som etter langvarig lagring omdannes til antrakin-glyoksid som virker avførende.[1] Barken blir også brukt til plantefarging, og gir en grønn farge.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Norges planter bind II s. 133

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]