Stenostola ferrea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Stenostola ferrea
Stenostola ferrea
Vitenskapelig(e)
navn
:
Stenostola ferrea
(Schrank, 1776)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Underfamilie: Vedbukker
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-VU-no.svg

VU — Sårbar

Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa
funnet på Sørlandet og det sørlige Østlandet i Norge.

Stenostola ferrea er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er tilsynelatende svært sjelden og er bare funnet med sikkerhet på Sørlandet og det sørlige Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (9-14 mm), slank, svart trebukk, kroppen helt uten metallglans. Den er svært lik på slektningen Stenostola dubia, men sistnevnte er litt kraftigere og kroppen har metallglans (men ofte ganske utydelig). Antennene er svarte og omtrent så lange som kroppen. Hodet er svart, noe rundet sett ovenfra, ganske tett kledt med lysgrå hår. Pronotum er omtrent kvadratisk, nokså matt, ikke påfallende hårete. Dekkvingene er lange, slanke og parallellsidige, en del bredere enn pronotum, svarte, med grove punkter og med smale lengderibber i den fremre delen. Beina er middels lange og mørke. For å skille denne arten fra Stenostola dubia med sikkerhet kreves det gjerne at man dissekerer kjønnsorganene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i nylig døde greiner av løvtrær, særlig lind, både slike som fortsatt sitter på treet og slike som ligger på bakken. Utviklingen tar to år. De voksne billene er ute i mai-juni.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra Den iberiske halvøya. I Norge er den bare funnet på Sørlandet og det sørlige Østlandet, men utbredelsen er usikker siden arten er så lik på den antatt mye vanligere Stenostola dubia.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]