Høstbørstespinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Høstbørstespinner
høstbørstespinner, hann
høstbørstespinner, hann
Vitenskapelig(e)
navn
:
Orgyia antiqua
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: Høstbørstespinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Orgyia
Habitat: på land, larver på busker og løvtrær
Utbredelse: i Norge over det meste av Sør-Norge
Europa
Asia

Høstbørstespinner (Orgyia antiqua) er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Hannen er en slank, rødbrun spinner med fjærformede antenner, mens hunnen helt mangler vinger og har ganske korte antenner og bein, den har derimot en svært stor, eggfylt bakkropp og er nesten redusert til en eggsekk. Den forlater ikke stedet der den ble klekket og legger ofte eggene sine på utsiden av kokongen den selv klekket fra. Som for mange andre børstespinnere finner man larvene oftere enn de voksne sommerfuglene.

Larven

Utseende[rediger | rediger kilde]

Orgyia antiqua MHNT.CUT.2012.0.356.Gières.jpg

Hannen er en nokså liten (vingespenn 21 – 34 mm), slank, rødbrun spinner med brede vinger. Antennene er fjærformede og ca.1/3 av forvingens lengde. Den slanke kroppen er temmelig tett kledt med brune hår. Forvingen er avrundet trekantet, rødbrun med to, ofte utydelige, uregelmessige, mørke tverrbånd og en uregelmessig, hvit flekk ved bakhjørnet. Bakvingen er ensfarget rødbrun. Hunnen er 13 – 17 mm lang, tykk og sekkformet, tett kledt med korte, lys brune hår. Vingene er redusert til 2 -3 mm lange stumper, antennene er korte og kamformede, også beina er noe redusert, ganske korte. Larven er mørkegrå med oppbrutte, hvite sidestriper, over hele kroppen med kvaster av nokså lange, grågule hår, disse er festet til røde vorter. Både i hode- og bakenden er det to tette kvaster av lange, svarte hår som peker henholdsvis framover og bakover. På ryggen har den fire barberkost-lignende, tette dusker av lysgule, oppstående hår. På siden av forkroppen har den en hvit og en svart hårkvast.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den vingeløse hunnen legger egg utenpå sin egen kokong

De vingede hannene flyr rundt på leting etter hunnen, som de finner ved å følge lukten av feromoner som hunnene sender ut. I motsetning til de fleste andre børstespinnere flyr de om dagen, gjerne i solskinn, i august – oktober. Hunnen flytter seg aldri langt. Etter klekkingen sitter den på utsiden av kokongen den klekte fra, og sender ut feromoner. Når den har parret seg, legger den 200 – 350 egg på utsiden av kokongen før den dør. Eggene overvintrer, og er meget motstandsdyktige mot kulde. Når larvene klekkes om våren må de gjerne krype et stykke før de finner noe å spise. Disse larvene kan leve på en lang rekke ulike løvtrær, busker og urter. De utvikler seg i løpet av sommeren, og er fullvoksne i juli – august. De spinner seg da inn i en kokong i en barksprekk, mellom sammenspundne blader eller på en kvist. Tross hunnens ekstremt begrensede bevegelighet ser denne arten ut til å ha god spredningsevne, og kan finnes selv på små holmer og skjær. Muligens kan unge larver blåse av gårde med vinden.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Høstbørstespinneren er vidt utbredt og finnes i det meste av Europa (også på Island), østover gjennom Russland til Stillehavet, og også i Nord-Amerika. I Norge er den nokså vanlig i Sør-Norge.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]