Leiopus nebulosus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Leiopus nebulosus
Leiopus nebulosus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Leiopus nebulosus
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: småflekket løvtrebukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Leiopus
Habitat: løvskog, kulturlandskap
Utbredelse: Vest-Palearktis
i Norge nord til Trondheim.

Småflekket løvtrebukk (Leiopus nebulosus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Den er funnet spredt i Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Hannen har lange antenner

En liten til middelsstor (6-10 mm), avlang, gråspraglete trebukk med ganske lange antenner. Antennene er omtrent dobbelt så lange som kroppen hos hannen, en og en halv gang så lange hos hunnen. Hvert ledd unntatt de to innerste er tofarget, lysbrunt i den indre delen og svart i den ytre. Kroppen er uten påfallende hår, men kledt med hårlignende skjell. Pronotum er omtrent en og en halv gang så bredt som langt, noe bak midten med en skarp, litt bakoverrettet pigg på hver side, på samme nivå også med et par knøler oppe på ryggen. Dekkvingene er avlange med markerte skuldre, grovt punkterte, mesteparten av overflaten skjellkledt. Grunnfargen er svart, men med store områder dekket av lyse skjell som danner et litt diffust tverrbånd litt bak midten. Beina er svarte bortsett fra en lysbrun ring på leggene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i innerbarken på nylig døde trær eller greiner av mange ulike løvtrær, vanligst eik og hassel. Arten lever i løvskog men også i kulturlandskapet. Larvens ganger går ikke inn i veden, men holder seg i barken. Utviklingen tar vanligvis ett år, de voksne billene kan finnes på greiner og stammer i juni-juli.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, unntatt de vestligste delene, og østover til Kasakhstan. I Norge er den funnet spredt nord til Trondheim, med hovedtyngden av funnene langs kysten av Sør- og Østlandet. De er også nå i den seneste tid (2010)sett i Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]