Rødgumpspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødgumpspinner
rødgumpspinner, hunn
rødgumpspinner, hunn
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euproctis similis
Fuessly, 1775
Norsk(e) navn: Rødgumpspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Euproctis
Habitat: på land, larver på busker og løvtrær
Utbredelse: i Norge tre kjente funn fra Sørlandet
Europa
Asia

Rødgumpspinner (Euproctis similis) er en sommerfugl i gruppen børstespinnere (Lymantriidae). Denne hvite arten med gulrød bakkroppsspiss er bare funnet tre ganger i Norge, i Akershus, Aust-Agder og Vest-Agder.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 25 – 44 mm) spinner, helt hvit bortsett fra at bakkroppsspissen er rødgul og at hannen har et par brunlige flekker ved forvingens bakhjørner. Kroppen er kledt med lange, men nokså spredte, hvite hår som virker ganske rufsete. Antennene er fjærformede hos begge kjønn, mye bredere hos hannen enn hos hunnen. Bakkroppen er ganske slank hos hannen, tykk hos hunnen. Vingene er avrundede, hos hunnen helt hvite. Hannen har noen små, brunlige flekker ved forvingens bakhjørner. Larven er mørk, med hvite vorter langs ryggens sider og en dobbel, rødoransje stripe midt på ryggen. Den er kledt med kvaster av lange, mørke børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rødgumpsspinneren finnes i varme, lysåpne løvskoger, i hager og parker, i den nordlige delen av utbredelsen nesten utelukkende ved kysten og ved store innsjøer. Bestandene kan variere kraftig fra år til år. Larvene lever på busker og løvtrær, mest i rosefamilien (Rosaceae) og pilefamilien (Salicaceae). I Norden er vanlige vertsplanter slåpetorn, kirsebær, epletrær, hegg, hagtorn og vier-arter. De voksne spinnerne flyr om natten i juli – august, og særlig hannene kommer gjerne til lys. Om dagen hviler de på undersiden av blader eller på kvister, de piperenser-aktige frambeina stikker da fram i V-form. Etter parringen legger hunnen 150 – 250 egg på undersiden av vertsplantens blader, og dekker dem med de rødgule hårene (analull) fra bakkroppsspissen. Larvene overvintrer som ganske unge larver og fullfører utviklingen neste vår.

Irriterende hår[rediger | rediger kilde]

Både larver, kokonger og de voksne sommerfuglene er kledt med løstsittende hår som kan forårsake hudirritasjoner hos følsomme personer. Dette kan bli særlig problematisk om mange av disse spinnerne har blitt lokket inn i hus av lys som har stått på om natten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i det meste av Europa, utenom de nordligste delene, og videre østover gjennom Russland til Kina, Korea og Japan. Den er også funnet noen få ganger i Nord-Amerika, men dette dreier seg etter alt å dømme om innførte eksemplarer, og det ser ikke ut til at den har klart å etablere seg her. I Norge er den bare registrert tre ganger, fra henholdsvis Bærum, Arendal og Mandal.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]