Pogonocherus hispidus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pogonocherus hispidus
Nomenklatur
Pogonocherus hispidus
Linnaeus, 1758
Populærnavn
(liten løvgreinbukk)
Hører til
Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: løvskog, larven på greiner av løvtrær
Utbredelse: Europa, Nord-Afrika
ved kysten i Sør-Norge.

Liten løvgreinbukk (Pogonocherus hispidus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er utbredt langs kysten av Sør-Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (4-6,5 mm), kraftig, brunspraglete trebukk. I likhet med Pogonocherus hispidulus har dekkvingene en spiss tagg i spissen, men P. hispidus er mindre enn den andre arten, og dekkvingenes lyse fremre del har en brun flekk i midten. Antennene er kraftige, med ganske lange børster, omtrent så lange som kroppen, leddene er nesten ensfarget brune. Hodet er stort og bredt, tett kledt med håraktige skjell. Pronotum er litt bredere enn langt, hvelvet, med en smal, skarp tagg midt på hver sidekant. Dekkvingene er brune, den fremste tredjedelen lyst gråbrun med en hjerteformet, brun flekk i midten. De har en spiss tagg ytterst i spissen. Beina er korte og svært kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i greiner av ulike løvtrær, særlig lind og villapal, den kan også gå på døde greiner av misteltein. Arten er ofte sammen med andre, små trebukker, for eksempel Tetrops praeustus, Molorchus umbellatarum og Pogonocherus hispidulus. Utviklingen tar to år, den voksne billen klekkes om ettersommeren eller høsten, men er lite aktiv før neste vår, da den lever fram til juli. Den er lett å overse da den har gode kamuflasjefarger og er ganske liten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i hele Europa, og i Nord-Afrika. I Norge er det en sørlig art som forekommer langs kysten til Trøndelag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]