Pors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pors
Pors
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myrica gale
L., 1753
Norsk(e) navn: pors
Hører til: porsfamilien,
Fagales,
Rosidae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: nord- og vest-Europa, deler av Nord-Amerika
For fotballklubben Pors, se Pors Grenland.

Pors (Myrica gale) er en planteart i porsfamilien som vokser fra Helgeland i nord til Nord-Spania i sør, samt i deler av Nord-Amerika. Den er en løvfellende, sterkt duftende busk som vokser til knehøyde eller noe mer. Typiske voksesteder er kystnær myr. Den etablerte seg for alvor i Norden ved fremveksten av lyngheier for ca. 2 000 år siden, men allerede i Egtvedpikens grav fra eldre bronsealder finner vi pors som bestanddel av en drikk som virker som en blanding av øl og mjød.

I gammel tid ble pors brukt som krydderurt i øl for å få frem en bitter smak. Første skriftlige omtale av pors som ølkrydder er hos Hildegard av Bingen.[1] Blader og ris av planten ble lagt i sengehalmen for å holde unna utøy, og avkok er blitt brukt mot skabb og som sårmedisin. Planten inneholder da også antibakterielle stoffer som er blitt brukt i kremer mot uren hud. Det finnes minst 150 organiske forbindelser i pors. Mange av disse er ikke funnet andre steder i planteriket.[2]

Pors har gitt navn til Porsgrunn. Planten ble nevnt i lover og forordninger i middelalderen, landsloven nevner f.eks når porsen skal høstes. Når gårdsbruk skiftet eier, spesifiserte man porsmyrer og retten til å høste pors i kjøpekontrakten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]