Tågerup kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tågerup kirke
OmrådeLolland kommune
PlasseringRødby i Lolland kommune
BispedømmeLolland–Falsters stift
ProstiMaribo Domprovsti
ByggeårCa. 1220
Arkitektur
PeriodeSenromansk
ByggematerialeTegl
Kirkerommet
PrekestolPrekestol fra 1586
DøpefontMarmorfont
AlterAltertavle med maleri av Anton Dorph fra 1876
Plasser200
DiverseKalkmalerier
Marcussen & Søn-orgel fra 1985
Beliggenhet
Kart
Tågerup kirke
54°40′45″N 11°27′06″Ø
Skipet sett mot øst
Døpefonten

Tågerup kirke ligger i Rødby, Lolland kommune i Danmark og er en senromansk teglstenskirke som består av kor og skip. Kirken ble bygget ca. 1220.

På et langt senere tidspunkt fikk den bygget inn hvelv. Korbuen ble omdannet i 1862.

Altertavlen er et maleri av Anton Dorph fra 1876. Prekestolen i ungrenessanse er fra 1586. Over prekestolen henger et krusifiks fra 1500-tallet. Over korbuen henger et korbuekrusifiks fra slutten av 1200-tallet. Det er tillagt Næstved Madonna-Mesteren og hans verksted.

Døpefonten er et gotlandsk eksportarbeide i Hoburg-marmor med firpassformet kum og fire mannshoder øverst.

Det er imidlertid kirkens kalkmalerier som særpreger kirken.

I kor og skip er det kalkmalerier i hvelvene. Disse ble avdekket i 1883 og restaurert av Jacob Kornerup i 1889. De ble gjenrestaurert av Egmont Otto Lind i 1943. Den dekorative utsmykkingen i skipets vesthvelv ble utført i 1889 og under denne malingen finnes en utsmykking fra middelalderen som ble forsøkt avdekket ved en restaurering i 2001.

Kalkmaleriene i koret er datert til ca. 1450. I østkappen sitter Kristus på tre regnbuer. Maria kneler med blottet bryst og anroper Kristus, Johannes er fremstilt i kamelullsskinn. Rundt Kristus svever evangelistsymbolene, øverst ses tornekrone og kors, rundt Kristus marterpæl og lanse. Nederst er det en skyhimmel og basunengler. I tekstbåndene står VENITE BENEDICTI PATRIS (Kom min faders velsignede) ITE MALEDICTI IN (Gå bort, forbandede, til ).

I sydkappen sees mot øst Fremstillingen for Pilatus og i nordkappen mot vest Gravleggelsen og mot øst Oppstandelsen.

På østveggen bak altertavlen er en urestaureret Pieta hvor Maria sitter med sin døde sønn i fanget. Jesus har hatt tornekrone på hodet, men den er forsvunnet.

En mann som skor en katt
Arbeidet

Utsmykkingen i skipets hvelv er datert til 1500-20 og tillegges Brarupverkstedet. De lange manierte figurene er tidens mote og ornamentikken er sparsom. I skipets første fag i østkappen fremstilles Skapelsen. Gud har skapt solen og en komet og han står med den nydannede månen i hånden. I forgrunnen er det forskjellige fisker, en reke, en havfrue og en havmann. Mot syd skaper Gud dyrene, man ser en gås, en due, en trane samt hjorter.

I sydkappen skapes Adam og Eva, teksten sier: ADAM PRIMUS HOMO DAMPNAVIT SECULO POMO (Adam, det første menneske, gjorde verden fordømt med et eple). I vestkappen ses Formaningen og Syndefallet, i midten en engel med håndorgel i en blomsterkolbe og teksten sier: HIC ADAM ET EVA DECELTI SUNT A DRACONE (Her forlokkes Adam og Eva av dragen).

I nordkappen mot vest ses Utdrivelsen av paradiset og teksten sier: HIC EXPELLANTUR DE PARADISO AB ANGLO CUM FLIENTE GLADIO (Her utdrives de av Paradiset av en engel med flammesverd).

Mot øst fremstilles Arbeidet. Adam har fått på seg hverdagstøy og har en øks i beltet. Han har ryddet skogen og er i ferd med å hakke i jorden. Eva sitter med en ten; barna henger i skjørtene hennes, den minste har en topp og en pisk.

Brarupverkstedets ikonografi er forskjellig fra Elmelundeverkstedets, personene er energiske og utført i aktivitet. Dette står i motsetning til Elmelundeverkstedet hvor de er mer passive og statiske.

Under Syndefallet og Utdrivelsen er motiver fra Den omvendte verden. En mann skjærer halen av en hest, en annen mann skor en katt, en mann med et ris i hånden foran fem slaktede griser og en mann med en sekk. Ved Mann skor en katt kan man lese SKONA.

Ordspråksamlingen Proverbes en rimes fra ca.1480 inneholder 182 ordspråk eller talemåter illustrert med tegninger og forklart med et åtte-linjet vers. Ordspråkene hadde et moralsk innhold og skulle fortelle at det var dumt å vende seg fra Gud. I Sebastian Brants bok Narrenes skip fra 1494 skildres mennesket som tåpelig, hele verden lever i en mørk natt og holder fast ved ugudeligheten. I Proverbes en rimes nevnes en mann som skor en gås og betydningen av verset er å gjøre noe tåpelig.

Dette ble utgangspunkt for en særlig utsmykning som blant annet kan sees på korstolenes misericordia. Denne tåpelige verden kom til å representere en verden hvor alt var snudd på hodet; den såkalte omvendte verden. I kirken ble det symbol for at mennesket hadde vendt seg fra Gud og dermed brutt naturens orden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]