Sulsted kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sulsted kirke
OmrådeAalborg kommune
PlasseringSulsted, Aalborg kommune
BispedømmeAalborg stift
ProstiAalborg Nordre Provsti
Byggeårca. 1150 – 1200
Endringer1500-tallet. Kirken fikk innmurt gotiske loftshvelv. Kirken ble restaurert i 1882-85.
Arkitektur
PeriodeRomansk
ByggematerialeKvadersten
Kirkerommet
PrekestolFra ca.1600
DøpefontFra ca.1600
AlterAltertavle fra ca.1600
Plasser175
DiverseKalkmalerier av Hans Maler fra 1548[1]
Beliggenhet
Kart
Sulsted kirke
57°08′53″N 9°59′23″Ø
Sulsted kirke på Commons
Altertavlen i høyrenessanse fra rundt 1600
Prekestolen er en såkalt karnappstol og har fem motiver i fronten.
Detalj fra prekestolen med en fremstilling av himmelfarten. I feltet over står: REST. A.D.1888-89. (Restaurert i 1888-89)
Detalj av prekestolen. Jesu fødsel med Maria og Josef og de tre vise menn Kaspar, Melchior og Balthasar.
Døpefonten er rikt dekorert; rundt kummen er det øverst englehoder og blomster, raden nedenfor har løvehoder og blomster.
Kalkmaleri i vestkappen som viser Jesus for dommeren; her symbolisert ved Herodes med krone. Ved Herodes` føtter sitter en gutt som rekker tunge.

Sulsted kirke er en kirke i Sulsted i Aalborg kommune som særlig er kjent for sine kalkmalerier.

Sulsted kirke ble bygget rundt 1150–1200 og er oppført i romansk stil hovedsakelig i kvadersten.

I begynnelsen av 1500-tallet fikk kirken innmurt gotiske loftshvelv.[2]

Familien Høg (el. Høeg) til Vang har satt et sterkt preg på kirken som var i familien Høgs eie i syv generasjoner.[3]

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er et vakkert utskåret og forgylt høyrenessansearbeide fra rundt 1600. Den ble bekostet av Stygge Høg og bærer hans og ektefellens navn og våpener.

I det store midtfeltet fremstilles korsfestelsen av Jesus. Man ser flere personer som lar seg identifisere, blant annet jomfru Maria som står sammen med de sørgende kvinnene. En av de romerske soldatene sitter til hest og stikker lansen i siden på Jesus på korset, en annen av dem rekker opp svampen med eddik. Nederst til høyre kaster soldatene lodd om Jesu kjortel. I bakgrunnen ser man Jerusalem.

Venstre sidefelt har to scener; øverst ser man bebudelsen hvor erkeengelen Gabriel kommer til Maria og Den hellige ånd symbolisert ved en due. På bildet under er Jesus født og ligger i en strålekrans med Maria rett bak. Til venstre står Josef med den ene røde strømpen sin i hånden, til høyre ligger dyrene og ser på. Bak står hyrdene med kroner på og den ene av dem spiller på en fløyte.

Høyre sidefelt har også to scener, øverst vises omskjæringen og under sees dåpen av Johannes.

I altertavlens fotstykke skildres nattverden med Jesus og apostlene rundt bordet. Som de andre bildene har det mange små detaljer. Man kan se et helt lam ligge på bordet, kalken og brødet. Jesus har glorie rundt hodet og man ser Judas med pengeposen. Scenen viser øyeblikket da Jesus har utpekt den som skal forråde ham, man ser at apostlene er opprørt.

Toppfeltet beskriver himmelfarten.

Prekestolen[rediger | rediger kilde]

Prekestolen er fra samme tid som altertavlen; rundt 1600. Den ble restaurert i 1888-1889; innskrift om dette står på endefeltet på høyre side.

Også prekestolen er bekostet av Stygge Høg og bærer hans og ektefellen Anne Gregersdatter Ulfstands (Ulftand) navn og våpener.

Prekestolen er en såkalt karnappstol og har fem motiver i fronten. Helt til venstre fremstilles Jesu fødsel hvor de tre vise menn kommer på besøk for å ære Jesusbarnet, så kommer våpen og navn for Stygge Høg.

I midtfeltet ser man korsfestelsen som er prekestolens sentrale motiv. Jesus er fremstilt med nagler i begge håndflatene, blodet renner nedover fra sårene. Han er stukket i siden, såret er åpent og blødende. Han har lendeklede dekorert med gull, også hår, skjegg og tornekronen er av gull.

Ved den nederste delen av korset, ned mot bakken, ligger et dødningehode. Golgata = Hodeskallen. To kvinner; Maria, Jesu mor og Maria Magdalena og står ved foten av korset, begge har hvite hodelin med gullkanter på. Den ene vrir hendene i sorg, den andre holder et rødt klede i sine.

I neste felt er det våpenskjold og navn for Anne Ulfstand, og helt til høyre oppstandelsen. Jesus står opp fra graven og holder armene over hodet. Han er fremstilt med glorie og på himmelen er det seks englehoder. Ved gravkanten er to soldater som sover, den ene sitter, den andre ligger på bakken. Til høyre står en mann med mørkt skjegg, til venstre en kvinne.

På siden i selve endefeltet til høyre vises himmelfarten og her er det bare nederste del av Jesus man ser. Han er på vei opp til himmelen flankert av to engler, en på hver side. Nede på bakken sees fotavtrykkene hans og disiplene som har samlet seg.

Døpefonten[rediger | rediger kilde]

Man antar at kirken tidligere har hatt en døpefont av granitt som muligens var plassert i vestenden av kirken. På samme tid som Stygge Høg bekostet altertavlen og prekestolen, har han også gitt kirken døpefonten. Fonten er rikt dekorert; rundt kummen er det øverst englehoder og blomster, raden nedenfor har løvehoder og blomster.

Det hører en dåpshimmel til fonten; denne er ikke like dekorert. Fontehimmelen var tidligere montert slik at den kunne heises opp og ned.

Kalkmaleriene[rediger | rediger kilde]

Kirkens kalkmalerier ble utført av Hans Maler i 1548 og dekker alle hvelv. De viser Jesu liv fra fødsel til død.

Maleriene har aldri vært malt over. Noen år etter at de ble malt, ble de tilført tidstypiske drakter. Disse endringene ble fjernet da kirken ble restaurert i 1882-85.[1]

Hvelvet er delt opp i tre fag og kalkmaleriene er satt opp kronologisk slik at de følger lidelseshistorien fra fødsel til grav. Også korhvelvingene har kalkmalerier.

I det tredje faget rett innenfor korskipet er første del av Jesu liv beskrevet fra bebudelsen til Herodes`barnemord. Andre fag er midt i korskipet og viser den første delen av lidelseshistorein; fra Jesus vasker disiplenes føtter til Pontius Pilatus fremviser Jesus for folket. Øverst ved koret er første fag som avsluttes med at Jesus blir tatt ned fra korset og gravlagt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Sulsted Kirke». Kirkehistorie.dk. Besøkt 3. juni 2010. 
  2. ^ a b «Sengotiske kalkmalerier i Sulsted kirke». Lars Brix Frandsen. Arkivert fra originalen 19. juli 2011. Besøkt 3. juni 2010. 
  3. ^ Kirkens historie Arkivert 14. januar 2012 hos Wayback Machine. fra Sulstedkirke.dk