Stripehyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stripehyene
Stripehyene (Hyaena hyaena)
Stripehyene (Hyaena hyaena)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyaena hyaena
(Linnaeus, 1758)
Hyaeninae
Norsk(e) navn: stripehyene,
stripet hyene
Hører til: Hyaena,
hyenefamilien,
kattelignende rovpattedyr
IUCNs rødliste:
nær truet
Habitat: savanne, sletter, halvørken, skog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for stripehyene

Stripehyene (Hyaena hyaena) eller stripet hyene er en art som stort sett er utbredt i det nordlige og vestlige Afrika, i Midtøsten og i de østlige delene av India. Av og til kan den også observeres i deler av Lilleasia, men den finnes ikke lenger i Europa og øst for India. I likhet med flekkhyene og brunhyene, tilhører også stripehyener underfamilien Hyaeninae i hyenefamilien.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Stripehyener har den samme karakteristiske overdimensjonerte framkroppen som andre hyener. De blir ikke like høye som brunhyener, men veier omtrent det samme, ca. 25-45 kg. Skulderhøyden ligger normalt på ca. 65-80 cm. Hannen er gjerne litt større enn hunnen, men gjennomsnitts størrelsen som sådan er nærmest identisk.

Stripehyener har langhåret pels, spesielt over nakken og ryggen, og store spisse ører. Om den føler seg truet kan stripehyener reise pelsen langs nakken og den framre delen av ryggen (manen), slik at den framstår som 38 % større enn den virkelig er. Pelsen som sådan er grå-stråfarget og den har tverrgående mørke striper over hele kroppen og ned langs beina. Snuten er nærmest stort og den er også mørkere over ryggen enn ellers på kroppen.

Adferd og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Stripehyener er stort sett ensomme individer, selv om de har et slags sosialt rangsystem. Disse hyenene jakter stort sett alene og er sjelden sett i grupper, selv om de samler seg i må grupper når de er ved hiplassen. Ungdyr hjelper også til med å mate valpene.

Stripehyener er ikke like territoriale som de andre hyenene, men til en viss grad forsvarer også disse sitt territorium. Hiplassen benyttes som regel bare i en kort periode før en ny plass inntas. Den forsvares derfor ikke i samme grad som hos andre hyener. Stripehyener holder seg stort sett på sikker avstand (50 meter eller mer) fra større rovpattedyr som løver og tiger, men kan stå imot leopard og gepard. Den må imidlertid finne seg i å trekke seg unna et bytte dersom den møter flekkhyener, som er både større, sterkere og langt mer aggressive.

Stripehyener , som er kjønnsmodne i 2-3-årsalderen, parer seg året rundt, uavhengig av årstidene. Hunnens brunst varer kun 1 dag (tror man), da gjentatte paringer finner sted hvert 15-25 minutt. Hun føder normalt 1-6 valper etter å ha gått drektig i 88-92 dager. Den første måneden får valpene kun morsmelk, som er svært næringsrik. Etter dette bringer moren mat til valpene ved hiet. Hun fortsetter imidlertid å amme valpene til de blir omkring ett år gamle, da de avvennes helt.

Habitat og matvaner[rediger | rediger kilde]

Stripehyener trives best i tørre berglendte omgivelser med kratt og småskog, selv om den også ferdes i områder med savanne og gressland. Den finner seg hi i berglendte områder med revner og kløfter. I Afrika blir den utkonkurrert av flekkhyender i åpne områder, og må således finne seg andre steder for å overleve.

Stripehyener, som stort sett er nattaktive, er primært åtseletere. De spiser for det meste kadavere og matrester etter mennesker. De suplementerer dietten med å spise frukt og insekter, og av og til jakte og nedlegge småvilt som hare og andre smågnagere, reptiler og til en viss grad også fugler.

Annet[rediger | rediger kilde]

Arten som sådan regnes ikke som truet. Den påvirker mennesker i svært liten grad, etter som disse rovpattedyrene nærmest aldri angriper hverken buskap eller mennesker. Det fortelles sågar at de ikke bryr seg om hunder som angriper dem, men heller flykter vekk selv. Menneskene, på sin side, utnytter deres egenskaper som åtseletere, gjennom å legge ut rester som hyenene spiser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]