Brunhyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brunhyene
Brunhyene
Vitenskapelig(e)
navn
:
Parahyaena brunnea
Thunberg, 1820
Hyaena brunnea,
Hyaeninae
Norsk(e) navn: brunhyene,
strandulv,
brun hyene
Hører til: hyenefamilien,
kattelignende rovpattedyr,
rovpattedyr
Habitat: skog, kratt-, savanne- og ørkenstrøk
Utbredelse: sørspissen av Afrika

Brunhyene (Parahyaena brunnea, tidligere Hyaena brunnea) kalles også strandulv og brun hyene og er en art som stort sett er utbredt rundt sydspissen av Afrika. De største populasjonene finnes i Kalahri og i kystområdene i Sørvest-Afrika.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Brunhyene er middels stor til hyene å være. Vekten ligger normalt på ca, 37-47 kg (42 kg i snitt) og skulderhøyden er ca. 71-87 cm. Kroppen er typisk hyene, med en svært kraftig forkropp og lange frambein. Brunhyene har spisse store stående ører. Pelsen er lang og grov (tjafset) og mørk brun til nærmest sort i fargen. Den dekker hele kroppen, unntatt hodet og nakken, som er gråfarget om forholdvis kort. Også pelsen på beina er kort, men mer gråbrun i fargen. Det er liten forskjell mellom kjønnene, men hannene er såvidt større.

Adferd og reproduksjon[rediger | rediger kilde]

Brunhyener lever i små grupper bestående av et alfapar og deres valper, samt gjerne noen få andre yngre hunner og hanner. De forsvarer hiområdet i flokk, men de jakter alene. Brunhyener er nattaktive rovpattedyr. De deler større bytte seg i mellom og både hunnene og hannene deltar i fellesskap om oppdragelsen av valpene, som fødes i jordhuler som ofte er overtatt etter eller stjålet av jordsvin. Brunhyener lever i et hierarkisk samfunn innenfor hvert kjønn. Alfahunnen er like ranghøy som alfahannen.

Paringstiden er vanligvis i perioden mai-august, og tispene føder som regel i perioden august-november, etter en drektighetstid på 97 dager. Valpekullet består vanligvis av 1-5 valper, som ved fødselen alt har de samme farger som de voksne. Etter ca. tre måneder forlater valpene hiet, og de avvennes etter ca. 14 måneder. Brunhyener regnes som fullt voksne etter ca. tre år.

Habitat og matvaner[rediger | rediger kilde]

Brunhyener trives i krattskog, skogbevokst savanne, grassland og i semi-ørken (Nowak 1999). I kystnære strøk er de ofte å se langs strendene, der de leter etter åtsler eller selunger.

I motsetning til flekkhyener, er brunhyener for det meste å regne som åtseletere. De spiser nærmest alt de kommer over, herunder også frukt og sopp (på grunn av vannreservene de innehar). De jakter imidlertid også selv, men mest på små pattedyr og reptiler.

Annet[rediger | rediger kilde]

Brunhyene var tidligere klassifisert som Hyaena brunnea. Den er ganske enkel å holde i dyrehager, fortelles det.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]