Brunhyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brunhyene
Brunhyene
Vitenskapelig(e)
navn
:
Hyaena brunnea
(Thunberg, 1820)
Parahyaena brunnea
Norsk(e) navn: brunhyene,
strandulv,
brun hyene
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Rovpattedyr
Familie: Hyenefamilien
Slekt: Hyaena
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet

Habitat: skog, kratt-, savanne- og ørkenstrøk
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for brunhyene

Brunhyene (Hyaena brunnea) kalles også strandulv og brun hyene og er en art i hyenefamilien, og én av to arter i slekten Hyaena. Den andre er stripehyene (H. hyaena), som ifølge Zhou, Wang & Ma (2017) er søsterarten.[2] Arten er utbredt rundt sydspissen av Afrika. Den er mest tallrik i Kalahri og i kystområdene i Sørvest-Afrika.

Arten ble i en tid regnet til slekten Parahyaena, men ny forskning viser at brunhyene og stripehyene er søsterarter i slekten Hyaena, der arten også var klassifisert før den ble flyttet til Parahyaena.[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Brunhyene er middels stor til hyene å være. Vekten ligger normalt omkring 37–47 kg (42 kg i snitt) og skulderhøyden er cirka 71–87 cm. Kroppen er typisk hyene, med en svært kraftig forkropp og lange frambein. Brunhyene har spisse store stående ører. Pelsen er lang og grov (tjafset) og mørk brun til nærmest sort i fargen. Den dekker hele kroppen, unntatt hodet og nakken, som er gråfarget om forholdvis kort. Også pelsen på beina er kort, men mer gråbrun i fargen. Det er liten forskjell mellom kjønnene, men hannene er såvidt større.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Inndelingen følger Zhou, Wang & Ma (2017).[2]

Treliste

Atferd[rediger | rediger kilde]

Ei brunhyene forsyner seg av byttet til to geparder, uten at de gjør noe for å forsvare det. Brunhyena bet springbukken i to og tok med seg bakdelen og forsvant.

Brunhyener lever i små grupper bestående av et alfapar og deres valper, samt gjerne noen få andre yngre hunner og hanner. De forsvarer hiområdet i flokk, men de jakter alene. Brunhyener er nattaktive rovpattedyr. De deler større bytte seg i mellom og både hunnene og hannene deltar i fellesskap om oppdragelsen av valpene, som fødes i jordhuler som ofte er overtatt etter eller stjålet av jordsvin. Brunhyener lever i et hierarkisk samfunn innenfor hvert kjønn. Alfahunnen er like ranghøy som alfahannen.

Paringstiden er vanligvis i perioden mai-august, og tispene føder som regel i perioden august-november, etter en drektighetstid på omkring 97 dager. Valpekullet består vanligvis av 1–5 valper, som ved fødselen alt har de samme farger som de voksne. Etter cirka tre måneder forlater valpene hiet, og de avvennes etter cirka 14 måneder. Brunhyener regnes som fullt voksne etter cirka tre år.

I motsetning til flekkhyener, er brunhyener for det meste å regne som åtseletere. De eter nærmest alt de kommer over, herunder også frukt og sopp (på grunn av vannreservene de innehar). De jakter imidlertid også selv, men mest på små pattedyr og reptiler.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Brunhyener trives i krattskog, skogbevokst savanne, grassland og i semi-ørken (Nowak 1999). I kystnære strøk er de ofte å se langs strendene, der de leter etter åtsler eller selunger.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i: Angola, Botswana, Namibia, Sør-Afrika og Zimbabwe.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Wiesel, I. 2015. Parahyaena brunnea. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T10276A82344448. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T10276A82344448.en. Downloaded on 13 May 2018.
  2. ^ a b c Zhou Y, Wang S-R, Ma J-Z (2017) Comprehensive species set revealing the phylogeny and biogeography of Feliformia (Mammalia, Carnivora) based on mitochondrial DNA. PLoS ONE 12(3): e0174902. doi:10.1371/journal.pone.0174902

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]