Strafferett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Strafferett er den delen av rettsvitenskapen som omhandler samfunnets straff for lovbrudd og -overtredelser. Strafferettslige regler er de generelle vilkårene for straff (slik som skyld og tilregnelighet), regler om hvilke straffereaksjoner som kan ilegges, hvordan straff utmåles og hvordan den gjennomføres, samt hvilke handlinger og unnlatelser som straffes.[1]

Rettsområdet regnes som en del av den offentlige retten. Strafferetten deles ofte i to deler, alminnelig strafferett og spesiell strafferett. I den alminnelige strafferetten behandles det som er felles for alle straffebud, slik som bestemmelser om skyld, straffrihetsgrunner, tilregnelighet, forsøk, medvirkning, påtaleregler, foreldelse, straffutmåling med mer. Den spesielle strafferetten omhandler de enkelte straffebud, det vil si beskrivelse av de handlinger eller unnlatelser som er belagt med straff.

Utenfor strafferetten faller reglene om behandlingen av straffesaker. Dette kalles straffeprosess. Videre er erstatning og oppreisning emner som ikke er en del av strafferetten, selv om begge deler kan ha karakter av å være reaksjoner på uønsket adferd. Inndragning er imidlertid omfattet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mæland, H.J. (2004) Innføring i alminnelig strafferett. 3. utg. Bergen, Justian, s. 23.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

jusstubbDenne jusrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.