Liste over konger av Northumbria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Northumbria var et av anglernes kongedømmer i det nordlige England. Det var opprinnelig delt i to riker, Bernicia og Deira, som ble forent av Aethelfrith i 604. I tiden etter dette fortsatte det å være ett rike med unntak av kortere perioder med splittelse. Tiden før 604 regnes også med i Northumbrias historie, fordi de to rikene allerede før samlingen var svært tett sammenknyttet, og kan sees som to regioner med hver sin konge i samme rike.

Splittelser etter 604[rediger | rediger kilde]

633634[rediger | rediger kilde]

Etter at kong Edwin falt i slaget ved Hatfield Chase i 633 oppsto et fullstendig kaos, og riket ble i en kort periode splittet. Enheten ble gjenopprettet da hovedfienden, Cadwallon ap Cadfan av Gwynedd, falt i 634.

644664[rediger | rediger kilde]

I denne perioden hadde Deira sin egen konge. Enkelte av kongene regjerte som lojale underkonger, men ikke alle, og det var til tider strid innen Northumbria.

Northumbria etter 867[rediger | rediger kilde]

I 867 ble Northumbria tatt av danene, og fram til 878 var kongene i realiteten danenes marionetter. I 878 ble Deira innlemmet i det nordiske kongedømmet Jorvik, og Northumbria opphørte dermed å eksistere som rike.

Lister[rediger | rediger kilde]

Listen over konger er delt inn i underlister over konger av Deira, Bernicia, hele Northumbria, konger styrt av danene og lydkonger under Jorvik. Fram til 654 føres listene for Deira og Bernicia separat, selv om det er sammenfall for noen konger. Datoene må oppfattes som omtrentlige i de aller fleste tilfeller; se biografi for den enkelte konge for mer eksakt informasjon. For de tidligste kongene vet man bare når de «blomstret», det vil si hadde sin storhetstid.

Konger av Bernicia[rediger | rediger kilde]

År Konge Merknader
Blomstret 500 Esa
Blomstret 520 Eoppa
547559 Ida
559560 Glappa
560568 Adda
568572 Aethelric av Bernicia
572579 Theodoric
579585 Frithuwald
585593 Hussa
588604 Aethelric
593?/604?–616 Æthelfrith Falt i slag.
616632 Edwin Falt i slaget ved Hatfield Chase. Helgen.
632633 Eanfrith
634641 Oswald Falt i slaget ved Maserfield. Helgen.
641654 Oswiu

Konger av Deira[rediger | rediger kilde]

År Konge Merknader
559/560588 Ælla
589604 Aethelric
593?/604?–616 Aethelfrith Falt i slag.
616632 Edwin Falt i slaget ved Hatfield Chase. Helgen.
633634 Osric
634641 Oswald Falt i slaget ved Maserfield. Helgen.
641644 Oswiu
644651 Oswine Myrdet.
651654/655 Aethelwald
654670 Oswiu Gjeninnsatt som konge.
656664 Alchfrith
670679 Aelfwine

Konger av Northumbria[rediger | rediger kilde]

År Konge Merknader
654670 Oswiu Tidligere konge av både Deira og Bernicia
670685 Ecgfrith Falt i slag mot pikterne.
685704 Aldfrith
704705 Eadwulf
705716 Osred I
716718 Coenred
718729 Osric Myrdet.
729731 (737) Ceolwulf Avsatt.
731737 Ceolwulf Gjeninnsatt; abdiserte 737 for å gå i kloster.
737758 Eadberht
758759 Oswulf Myrdet av sine tjenere.
759765 Aethelwald Moll
765774 Ealchred
774779 Aethelred I Avsatt.
776788 Aelfwald I Myrdet.
788790 Osred II Avsatt og sendt i eksil.
790796 Aethelred I Gjeninnsatt.
796 Osbald Sendt i eksil etter 27 dager.
796806/808 Eardwulf Avsatt.
806/808808/810 Aelfwald II
808810 Eardwulf Gjeninnsatt.
810841 Eanred
840/841844 Aethelred II Avsatt,
844 Raedwulf Usurpator.
844848/849 Aethelred II Gjeninnsatt.
848/849862/863 Osbeorht Avsatt.
862/863/867867 Aelle II Usurpator. Drept av danene.
867 Osbeorht Drept av danene.

Konger styrt av danene[rediger | rediger kilde]

År Konge Merknader
867872 Ecgberht
872876 Ricsige
876878 Ecgberht II

Deiras lydkonger under Jorvik[rediger | rediger kilde]

År Konge Merknader
?–913 Eadulf
913930 Ealred I
930963 Osulf
963970 Waltheof
9951016 Uchtred den modige
10161019 Eadulf I
10191038 Ealred II
10381041 Eadulf II