Liste over konger av Sussex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
De ulike angelsaksiske rikene i England ca år 800.

Kongene av Sussex hersket i kongedømmet Sussex i det sørøstlige England fra ca. 477 til ca. 790. Flere i listen styrte ikke som konge, men som ealdorman, en slags lokal høvding eller jarl, og fungerte mer eller mindre som stedfortreder for kongen.

De fleste årstallene er usikre og omtrentlige, selv om dette ikke er spesifisert nærmere. I perioder hersket flere konger samtidig. For enkelte konger kjenner man kun til et år eller en periode som utgjør et høydepunkt i deres regjeringstid, det tidspunkt hvor de var i virksomhet. Mange av datoene er usikre. Ingen autentisk kongeliste for de sørsaksiske kongene eller genealogier eksisterer. De fleste navnene på kongene er sammenstilt fra chartere, en del av disse er forfalskninger, og det er derfor utvist stor forsiktighet for sikre dateringer til kongene. Sammenstilningen nedenfor er hittil det nærmeste man har kommet fram til. Det tradisjonelle setet til de sørsaksiske kongene var i Kingsham (noe navnet også indikerer), en gang på utsiden av de sørlige bymurene til Chichester, men innenfor dagens grenser.[1]

Å kalle disse herskerne for «monarker» eller «konger» er potensielt misledende. Noðhelm hersket samtidig med to eller tre tilsvarende herskere, og Oslac med fire andre. Lokaliseringen av de landområder som var gitt i deres chartere indikerer at de styrte sammen og at det var ingen fordeling av landområder. Slike fellesherskere eksisterte også i Hwicce, Essex, og Wessex. Faktisk, «det er ingenting bemerkelsesverdig i eksistensen av to eller flere samtidige konger hos det samme folket på 600-tallet. Den gamle ideen om kongelig verdighet var et spørsmål om fødsel framfor territorialt styre eksisterte fortsatt ved denne tiden.»[2]

År Konge Merknader
Kongeriket Sussex
477491/514 Ælle
virksom ca. 500 Cissa
ca. 500–før 674 Ukjente konger
før 674685 Aethelwalh Falt i slag mot Caedwalla av Wessex.
blomstret 685 Berthun Styrte som ealdorman sammen med Andhun.
blomstret 685 Andhun Styrte som ealdorman sammen med Berthun.
685686 Eadric av Kent
Lydkonger under Wessex
692725 Nothelm
692725 Watt
714 Æthelstan
725750 Æthelbert
758772 Osmund
Avhengighet av Mercia
virksom 772 Oswald Styrte som ealdorman.
virksom 772 Oslac Styrte som ealdorman.
772791 Ealdwulf
virksom ca. 790 Ælfwald Styrte som ealdorman.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hamilton-Barr, Alec (1953): In Saxon Sussex. 1. utg., The Arundel Press, Bognor Regis. s. 29
  2. ^ Mawer, A.; Stenton, F. M. (1929): The place-names of Sussex, Gjenutgitt av Cambridge University Press 1969; ISBN 10: 0521075033