Ståle Kleiberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ståle Kleiberg
Staale Kleiberg.jpg
Født 8. mars 1958
Stavanger
Nasjonalitet Norge

Ståle Kleiberg (født 8. mars 1958 i Stavanger) er en norsk komponist, og professor i komposisjon og musikkvitenskap ved NTNU i Trondheim.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kleiberg er utdannet filolog fra Universitetet i Oslo, med musikk, allmenn litteratur og nordisk i fagkretsen. I tillegg har han diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole og komposisjonsstudier i England.

Ståle Kleiberg har forsket på fransk og norsk musikk fra 1900-tallet, og på tysk musikk fra andre halvdel av 1700-tallet. Han er medredaktør i Norges musikkhistorie.

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Requiem for the victims of Nazi persecution ble urfremført i Nidarosdomen i 2002.[1] Det inneholder i tillegg latinske messeledd, dessuten nye tekster skrevet av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan.

Verket ble fremført i Washington National Cathedral 11. september 2004, minnedagen for terrorangrepene i New York og Washington.[1] Verket ble også oppført 1. september 2008, på minnedagen for Hitlers angrep på Polen.[2]

Requiem er omtalt i et eget kapittel i boken Memento Mori av den amerikanske musikologen Robert Chase. Det inngår i en trilogi med symfonien Klokkeskjæret og orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam.[2] Sistnevnte verk er skrevet til minne om den jødiske piken Cissi Klein fra Trondheim, som omkom i Auschwitz i 1943.

Flere av Kleibers verker har en litterær tilknytning.[2] I 1981 skrev han en sangsyklus med Haugtussa-sanger, med utgangspunkt i Garborgs verk. Komposisjonen Rosevinduet for 12 instrumenter og resitatør, er dels inspirert av Gabriel Kiellands kunstverk i Nidarosdomen, dels av Stein Mehrens dikt til samme. Han har også skrevet korverk for blandet kor til Wergelands dikt Efter tidens leilighed og Til min Gyldenlak.

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Kleiberg fikk Fartein Valen-stipendet i 1999 og ble valgt til årets komponist av Trondheim symfoniorkester for sesongen 20002001.

Kleiberg er nominert til Grammy-prisen to ganger: i 2009 for albumet Treble and Bass, med Trondheim Symfoniorkester og solistene Marianne Thorsen på fiolin og Göran Sjölin på kontrabass;[3] og i 2013 for Trondheim Symfoniorkesters innspilling av operaen David and Bathsheba.[4]

Verkliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Kleibergs Requiem til Nederland og Polen». ballade.no (nb-NO). 4. februar 2008. Besøkt 11. mai 2016. 
  2. ^ a b c «Kleiberg, Ståle - MIC Norsk musikkinformasjon». www.mic.no. Besøkt 11. mai 2016. 
  3. ^ NTNUs informasjon om 2009-nominasjonen
  4. ^ Olavsfestdagenes informasjon om 2013-nominasjonen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]