Ståle Kleiberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ståle Kleiberg
Staale Kleiberg.jpg
Født8. mars 1958 (60 år)
Stavanger
Beskjeftigelse Komponist, musikkforsker
NasjonalitetNorge

Ståle Kleiberg (født 8. mars 1958 i Stavanger) er en norsk komponist, og professor i komposisjon og musikkvitenskap ved Institutt for musikk, NTNU i Trondheim. Ståle Kleiberg er medlem av Norsk Komponistforening, siden 1992.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Kleiberg er utdannet filolog fra Universitetet i Oslo, med musikk, allmenn litteratur og nordisk i fagkretsen. I tillegg har han diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole og komposisjonsstudier i England.

Ståle Kleiberg har forsket på fransk og norsk musikk fra 1900-tallet, og på tysk musikk fra andre halvdel av 1700-tallet. Han er medredaktør i Norges musikkhistorie. [1]

Musikalsk virke[rediger | rediger kilde]

Requiem for the victims of Nazi persecution ble urfremført i Nidarosdomen i 2002.[2] Det inneholder i tillegg latinske messeledd, dessuten nye tekster skrevet av den skotske poeten og dramatikeren Edwin Morgan.

Verket ble fremført i Washington National Cathedral 11. september 2004, minnedagen for terrorangrepene i New York og Washington.[2] Verket ble også oppført 1. september 2008, på minnedagen for Hitlers angrep på Polen.[3]

Requiem er omtalt i et eget kapittel i boken Memento Mori av den amerikanske musikologen Robert Chase. Det inngår i en trilogi med symfonien Klokkeskjæret og orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam.[3] Sistnevnte verk er skrevet til minne om den jødiske piken Cissi Klein fra Trondheim, som omkom i Auschwitz i 1943.

Flere av Kleibers verker har en litterær tilknytning.[3] I 1981 skrev han en sangsyklus med Haugtussa-sanger, med utgangspunkt i Garborgs verk. Komposisjonen Rosevinduet for 12 instrumenter og resitatør, er dels inspirert av Gabriel Kiellands kunstverk i Nidarosdomen, dels av Stein Mehrens dikt til samme. Han har også skrevet korverk for blandet kor til Wergelands dikt Efter tidens leilighed og Til min Gyldenlak.

I 2015 ble Mass for Modern Man urfremført i Nidarosdomen som Olavsfestdagenes åpningskonsert, og fikk sin tyske premiere i Münchner Dom i november samme år. Hans opera-oratorium David and Bathsheba høstet også stor anerkjennelse ved urfremføringen i Nidarosdomen [4] i 2008, og er siden fremført i flere land. 2Ls Blu-Ray- og SACD-utgivelse av verket ble nominert til amerikansk Grammy i klassen Best Opera Recording. [5] I tillegg til omfattende arbeid i oratorie- og operasjangeren har Kleiberg også komponert for kammerformatet; et eksempel på dette virket er 2L-utgivelsen Mezzotints fra 2015.

Æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Kleiberg fikk Fartein Valen-stipendet i 1999 [6] og ble valgt til årets komponist av Trondheim symfoniorkester for sesongen 20002001.

Kleiberg er nominert til Grammy-prisen to ganger: i 2009 for albumet Treble and Bass, med Trondheim Symfoniorkester og solistene Marianne Thorsen på fiolin og Göran Sjölin på kontrabass;[7] og i 2013 for Trondheim Symfoniorkesters innspilling av operaen David and Bathsheba.[8]

I 2018 ble han tildelt Musikkforleggerprisen som årets opphaver innen klassisk/samtidsmusikk for verket Mass for Modern Man.[9]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Verkliste (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]