Ståle Kleiberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ståle Kleiberg
Staale Kleiberg.jpg
Født 8. mars 1958
Stavanger
Nasjonalitet Norge

Ståle Kleiberg (født 8. mars 1958 i Stavanger) er en norsk komponist og skribent. Han er filolog fra Universitetet i Oslo, med musikk, allmenn litteratur og nordisk i fagkretsen. I tillegg har han diplomeksamen i komposisjon fra Norges musikkhøgskole og komposisjonsstudier i England. Kleiberg er professor i komposisjon og musikkvitenskap ved NTNU i Trondheim. Han har forsket på fransk og norsk musikk fra 1900-tallet, og på tysk musikk fra andre halvdel av 1700-tallet. Han er medredaktør i Norges musikkhistorie. Kleiberg fikk Fartein Valen-stipendet i 1999 og ble valgt til årets komponist av Trondheim symfoniorkester for sesongen 20002001.

Kleiberg har skrevet en rekke komposisjoner i ulike genrer. Noe av det første han skrev var en syklus med Haugtussa-sanger, med utgangspunkt i Garborgs berømte verk. Siden er det kommet en rekke komposisjoner fra hans hånd. Hans Requiem for the victims of Nazi persecution er framført med suksess i en rekke land. Verket ble bl.a. fremført i Washington National Cathedral den 11. september 2004, altså på minnedagen for terrorangrepene i New York og Washington. Komposisjonen Rosevinduet er dels inspirert av Gabriel Kiellands kunstverk i Nidarosdomen, dels av Stein Mehrens dikt til samme. Symfonien med tittelen Klokkeskjæret og orkesterverket Lamento: Cissi Klein in memoriam har også nådd vidt ut.

Kleiberg er nominert til Grammy-prisen to ganger: i 2009 for albumet Treble and Bass, med Trondheim Symfoniorkester og solistene Marianne Thorsen på fiolin og Göran Sjölin på kontrabass;[1] og i 2013 for Trondheim Symfoniorkesters innspilling av operaen David and Bathsheba.[2]

Noen komposisjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTNUs informasjon om 2009-nominasjonen
  2. ^ Olavsfestdagenes informasjon om 2013-nominasjonen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]