Olavsfest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Olavsfestdagene)
Hopp til navigering Hopp til søk
Olavsvaka holdes i Nidarosdomen natten til den 29. juli. Den starter med en gudstjeneste kl. 23.00. Gjennom hele natten er det tidebønner hver hele time, fram til morgensang kl. 06.00. Det er en helt spesiell stemning i Nidarosdomen denne natten.

Olavsfestdagene er en kirke- og kulturfestival som arrangeres i Trondheim rundt olsok hvert år. I ti dager presenteres over 300 arrangementer med 800 internasjonale og norske artister (2005). Arrangementene foregår på scener over hele byen; Nidarosdomen, Olavshallen, Frimurerlogen, Vår Frue kirke, Rica Nidelven Arena og på utescenene i Borggården på Erkebispegården og Torvet, for å nevne noen. Orkestere, band, solister, kor, opera og skuespillere opptrer for et tilreisende og fastboende publikum. Det arrangeres også historisk marked med markedsspill, gjøglere og handel i Borggården, og en mengde aktiviteter for barn og unge, blant annet skattejakt, musikkverksted og steinhugging. Andre arrangementer er ridderturneringer, utstillinger, gudstjenester, kurs, foredrag og pilegrimsprogram. Hver kveld under Olavsfestdagene arrangeres også «Jazzvaka» i Kjeller’n i Olavskvartalet.

Olavsfestdagenes historiske forankring er dyrkelsen av Olav den hellige. Dagens festival viderefører tradisjonen til Olavsdagene, som startet i 1962. Pilegrimer fra mange land velger å besøke pilegrimsmålet Nidarosdomen under festivalen. Olavsfestdagene er en av fire knutepunktfestivaler med nasjonal status, og har i oppgave å ivareta den kirkelige Olsokfeiringen i Nidarosdomen; Olavsdyrkinga.

Randi Wenche Haugen var festivaldirektør fra 11. august 2008 til og med 31. august 2013. Petter Myhr, tidligere direktør ved Rockheim, tok over åremålsstillingen fra 1. september 2013. Olavsfestdagene er organisert som en stiftelse.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nøkkelopplysninger fra Enhetsregisteret - Brønnøysundregistrene». w2.brreg.no (norsk). Besøkt 6. august 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
Rut Helen Gjævert
Vinner av Petter Dass-prisen
Neste mottaker:
Sunniva Gylver