Øyvind Gimse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øyvind Gimse
Født9. september 1968 (50 år)
Beskjeftigelse Musiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Trondheim kommunes kulturpris (2013)
Musikalsk karriere
Instrumentcello

Øyvind Gimse (født 9. september 1968 i Kongsvinger) er en norsk cellist, utdannet ved Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Wien.

Han var solocellist i Trondheim Symfoniorkester (1991–97), var med i Det Norske Kammerorkester (1988–2001) og har gjestet som solocellist i Kringkastingsorkestret og Stavanger Symfoniorkester. Gimse har siden 2002 vært kunstnerisk leder for TrondheimSolistene og de har sammen turnert store deler av Europa, i tillegg til USA, Sør-Amerika og Asia. Samarbeidet mellom TrondheimSolistene/Gimse og plateselskapet 2L har resultert i til sammen 7 GRAMMYnominasjoner til ensemblets fem innspillinger. Med broren Håvard Gimse piano, ga han ut T. Tellefsen – Chopin (Niente/Sonor Records, 2001). Han har samarbeidet med Anne-Sophie Mutter (Vivaldi – Four seasons, Deutsche Grammophon, 1999), og vært med i samtidsmusikkgruppen ter Jung Sekstett (Hexa, Hemera Music, 2000).

Gimse er førsteamanuensis ved Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (1998–). Har har også hatt gjesteundervisning i Danmark, Polen, Spania, Sør-Afrika, Brasil og Vietnam. Gimse har innehatt Statens arbeidsstipend for yngre etablerte kunstnere og har gjestet de fleste større, norske kammermusikkfestivaler. Han spiller på en Francesco Goffriller (1735) utlånt fra Sparebankstiftelsen/Dextra Musica. For sin innsats for Trondheims kulturliv ble han tildelt Trondheim kommunes kulturpris for 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]