Øyvind Gimse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øyvind Gimse
Født9. sep. 1968[1]Rediger på Wikidata (55 år)
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserTrondheim kommunes kulturpris (2013)
Musikalsk karriere
InstrumentCello

Øyvind Gimse (født 9. september 1968 i Kongsvinger) er en norsk cellist, utdannet ved Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Wien.

Han var solocellist i Trondheim Symfoniorkester (1991–97), var med i Det Norske Kammerorkester (1988–2001) og har gjestet som solocellist i Kringkastingsorkestret og Stavanger Symfoniorkester. Gimse var kunstnerisk leder for TrondheimSolistene fra 2002 til 2017,[2] og de har sammen turnert store deler av Europa, i tillegg til USA, Sør-Amerika og Asia. Samarbeidet mellom TrondheimSolistene/Gimse og plateselskapet 2L har resultert i til sammen 7 GRAMMYnominasjoner til ensemblets fem innspillinger. Med broren Håvard Gimse piano, ga han ut T. Tellefsen – Chopin (Niente/Sonor Records, 2001). Han har samarbeidet med Anne-Sophie Mutter (Vivaldi – Four seasons, Deutsche Grammophon, 1999), og vært med i samtidsmusikkgruppen ter Jung Sekstett (Hexa, Hemera Music, 2000).

Gimse er førsteamanuensis ved Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (1998–). Har har også hatt gjesteundervisning i Danmark, Polen, Spania, Sør-Afrika, Brasil og Vietnam. Gimse har innehatt Statens arbeidsstipend for yngre etablerte kunstnere og har gjestet de fleste større, norske kammermusikkfestivaler. Han spiller på en Francesco Goffriller (1735) utlånt fra Sparebankstiftelsen/Dextra Musica. For sin innsats for Trondheims kulturliv ble han tildelt Trondheim kommunes kulturpris for 2013.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Øyvind_Gimse[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Adresseavisen, 30. august 2016, side 35.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]