Norsk Komponistforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Norsk Komponistforening
Komponistforeningen rgb.png
Org.nummer 970 013 407
Hovedkontor Oslo
Leder Jørgen Karlstrøm (styreleder, 2016) [1]
Fokus Sikre komponistenes kunstfaglige og økonomiske rammebetingelser[2]
Ansatte 3[3]
Medlemmer 217[4]
Motto Fremtiden er uhørt!
Nettsted hjemmeside

Norsk Komponistforening (etablert i Kristiania 24. oktober, 1917) er en fag- og interesseorganisasjon for alle komponister som jobber med musikk og lyd som kunstform.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ved etableringen var hovedmålet å oppnå kompensasjon for bruk av musikken, og i 1917 manglet man grunnlag, bortsett fra et par lovparagrafer om forfatter- og kunstnerrett, for å få musikkbrukerne til å betale. Den første innkreving skjedde i sesongen 1918/19, og allerede i februar 1918 kom de første innbetalingene. For sanger ble det betalt 50 øre, for orkesterverker 10-25 kr, og det samlede resultat for Norsk Komponistforening det første året var kr 67. I 1928 etablerte foreningen "Norsk Komponistforenings Internasjonale Musikkbyrå”; TONO for å besørge innkrevingen, og til sammenlikning betalte musikkbrukere i Norge i2003 inn over 200 mill. kr til TONO. Gjennom Åndsverksloven av 1930 fikk man et sikrere formelt grunnlag for innkreving av vederlag for bruk av musikk. Foreningen arbeidet også tidlig for normalkontrakten, som i 1960 ble undertegnet og derved sikret et kontraktsforhold mellom oppdragsgiver og komponist. Arbeidet for fremme av ny musikk i Norge ble etter hvert videreført blant annet ved etablering av foreningen Ny Musikk i 1938.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Det legges stor vekt på virksomheten utad, gjennom samarbeid med utøvere, festivaler og andre kulturinstitusjoner, og samarbeid med andre kunstnerorganisasjoner. Foreningen arbeider for å styrke samarbeidet mellom norske komponister og sentrale fremføringsinstitusjoner som orkestre, ensembler og festivaler. Foreningen er medlem i Nordisk Komponistråd som blant annet arrangerer den årlige festivalen Nordiske Musikkdager. NKF forhandler på vegne av norske komponister om vederlag for bruk av medlemmenes musikk i en rekke sammenhenger som bl.a. utlån i bibliotek, bruk av musikk i media og offentlighet, kopiering av noter m.m.

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Det første styrets formann var Gerhard Schjelderup, Eyvind Alnæs var viseformann og David Monrad Johansen sekretær og kasserer. I styret satt dessuten Alf Hurum, Inga Lærum Liebich, Johan Backer Lunde og Trygve Torjussen. Senere styreledere har vært:

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Per oktober 2017 har komponistforeningen 217 medlemmer:[4]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lederskifte i Komponistforeningen, komponist.no, 24. mai 2016. Besøkt 19. oktober 2017.
  2. ^ a b OM NKF, komponist.no. Besøkt 19. oktober 2017.
  3. ^ Kontakt oss, komponist.no. Besøkt 19. oktober 2017.
  4. ^ a b Medlemmer, komponist.no. Besøkt 19. oktober 2017.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]