Henning Kraggerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henning Kraggerud
Født23. juni 1973[1]Rediger på Wikidata (50 år)
Oslo
BeskjeftigelseFiolinist, bratsjist, dirigent, komponist, universitetslærer Rediger på Wikidata
Utdannet vedBarratt Due musikkinstitutt
Rudolf Steinerskolen i Oslo
FarEgil Kraggerud
SøskenAlf Richard Kraggerud
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSpellemannprisen i klassisk musikk (2008)
Griegprisen (1998)
Musikalsk karriere
SjangerKlassisk musikk
InstrumentFiolin, bratsj

Henning Kraggerud (født 23. juni 1973) er en norsk fiolinist, bratsjist og komponist.

Kraggerud ble født i Oslo som sønn av filologen Egil Kraggerud og Ellen Beate Sinding-Larsen. Han gikk på Rudolf Steinerskolen i Oslo, debuterte i 1992, og er en profilert kammermusiker. Han har også vært solist med alle norske symfoniorkestre og en rekke utenlandske. Han har gjort flere innspillinger, blant annet av Edvard Grieg sine sonater. Han har også utgitt konsertene til Sibelius og Christian Sinding, som han forøvrig er i fjern slekt med.

Se Sinding for slekta.

Som kammermusiker har han samarbeidet med musikere som bl.a. Leif Ove Andsnes, Martha Argerich, Stephen Kovacevich, Bugge Wesseltoft, Truls Mørk og Kathryn Stott. Sammen med pianisten Helge Kjekshus har Kraggerud gitt konserter i USA i abonnementseriene til ledende arrangører i San Francisco, Washington D.C., Chicago og New York, og i London Wigmore Hall Young Masters Series.

Kraggerud deltar også i dokumentarfilmen om Ole Bull. Han spiller ikke personen Ole Bull, men fiolinisten tolker Bulls musikk, og blir dermed en gjennomgangsfigur i filmen.

Henning Kraggerud fikk Griegprisen i 1998, og var festspillmusiker i Bergen i 2004. For albumet Eugéne Ysaÿe: Six Sonatas For Solo Violin fikk han Spellemannprisen 2008 i klassen klassisk musikk. Han fikk Gammleng-prisen i klassen kunstmusikk i 2011.

Siden 2000 er han professor ved Barrat Due musikkinstitutt i Oslo.[2] Fra høsten 2012 er han kunstnerisk leder i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Siden 2015 har han vært tilknyttet Royal Northern College of Music i Manchester som «International Chair in Violin».[3] Han er også kunstnerisk leder for kammerorkesteret til Arktisk Filharmoni.[4]

Diskografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

  • Grieg: Violin Sonatas Nos. 1-3 (1997)
  • Sibelius: Violin Concerto / Sinding: Violin Concerto No. 1 (2004)
  • Eugéne Ysaÿe: Six Sonatas For Solo Violin (2007)
  • Sinding: Violin and Piano Music (2008)
  • Last Spring (2012, med Bugge Wesseltoft)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Henning_Kraggerud[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Henning Kraggerud». Barratt Due. Besøkt 5. august 2020. 
  3. ^ «Henning Kraggerud - Royal Northern College of Music». RNCM (engelsk). Besøkt 5. august 2020. 
  4. ^ «Kammerorkester». Arktisk Filharmoni. Besøkt 5. august 2020. «Henning Kraggerud er kammerorkesterets kunstneriske leder. Kraggerud er i tillegg til å være anerkjent fiolinist, bratsjist og komponist, også kjent for sin virtuositet, kreativitet og sin sterke formidlingsevne, verdier som er sentrale for hans arbeid i Arktisk Filharmoni.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]