Unibuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sporveisbussene)
Hopp til: navigasjon, søk
Unibuss AS
Unibuss AS
Org.formaksjeselskap
Org.nummer985 615 616
Etablert23. april 1997
MorselskapSporveien AS
Datterselskap(er)Unibuss Ekspress
Unibuss Tur
HovedkontorOslo
Bransjekollektivtransport
StyrelederCato Hellesjø
Antall ansatte1 814 (2015)
Omsetning1 560 mill. kr (2015)
Resultat53,4 mill. kr (2015)

Busslinje 54 ved Nationaltheatret mot Aker Brygge.
Busslinje 20 med 31 i bakgrunnen i Bygdøy allé retning sentrum.
Busslinje 37 sin ende- og startholdeplass i Nydalen ved Nydalen stasjon.
Busslinje 30 ved Nationaltheatret holdeplass. Kjøres i dag av Nobina.

Unibuss AS (tidligere AS Sporveisbussene og Nexus Trafikk AS) er et busskonsern som driver rutebusstrafikk i østlandsområdet, og turbusskjøring, ekspressbuss samt flybuss på Østlandet og i Trøndelag. Konsernet omsatte i 2009 for vel 1 049 millioner kroner og har vel 1 700 ansatte (2012). Unibuss fikk i 2011 et underskudd på 23,5 mill. kr etter skatt.[2] Konsernet er det største av Sporveien AS sine datterselskap.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: Oslo Sporveier og Sporveien

AS Sporveisbussene ble etablert 23. april 1997 da bussdivisjonen i AS Oslo Sporveier ble omorganisert til å bli et heleid datterselskap. Hovedvirksomheten til selskapet var og er persontrafikk med rutebuss i Oslo. Denne virksomheten ble i 2007 flyttet til Unibuss, som ble opprettet som Nexus Trafikk AS 10. april 2003. Nexus Trafikk ble opprettet som en følge av Oslo kommunes beslutning om å konkurranseutsette all busstrafikk i Oslo innen utgangen av 2006. Det er dette selskapet som har konkurrert på vegne av konsernet om nye bussanbud i Oslo.

Sporveisbussenes turbiler (senere Unibuss Tur) ble etablert som eget selskap i 2006 og driver turbilvirksomhet. Selskapet er et resultat av organisk vekst siden starten som en virksomhet i Sporveisbussene i 1994, samt oppkjøp av andre turbussoperatører, blant annet Arctic Express, Tønsberg Bussreiser og Lundstad Buss.

Arctic Express representerer ekspressbussatsingen til blant annet det oppkjøpte Arctic Express og inkluderer flybussene til flyplassene Sandefjord lufthavn, Torp og samt, siden 2010, Trondheim lufthavn, Værnes foruten Lavprisekspressen.

Korrupsjonssaken[rediger | rediger kilde]

I september 2011 ble det tatt ut siktelse for korrupsjon mot to sentrale personer i ledelsen til Unibuss. Utgangspunktet for korrupsjonssaken var en rettsprosess mot den tyske bussprodusenten MAN, som hadde betalt ut bestikkelser, blant annet til ansatte i Unibuss, i den hensikt å tilegne seg kontrakter på leveranse av bussmateriell. Etter at politiet startet sin etterforskning økte «Unibuss-saken» stadig i omfang. I alt var per januar 2012 tilsammen 13 personer blitt siktet, deriblant administrerende direktør i Unibuss som ble avskjediget.[3]

På samme tid foregikk det en abudskonkurranse om busstjenester i Oslo vest. I alt seks tilbydere var prekvalifisert til konkurransen. Unibuss ble i kjølvannet av korrupsjonsavsløringene avvist med hjemmel i anskaffelsesforskriften § 20-12. Denne bestemmelsen gir oppdragsgiver adgang til å avvise et tilbud fra en leverandør som «i sitt yrke har gjort seg skyldig i alvorlige forsømmelser mot faglige og etiske krav i vedkommende bransje». Ruter vurderte det slik at Unibuss hadde «begått alvorlige forsømmelser mot faglige og bransjeetiske krav av en karakter som er relevant for anskaffelsen av busstjenester Oslo vest». Ruter påpekte også at selskapet er underlagt regelverk om offentlige anskaffelser, og derfor konsekvent må følge regelverket for å sikre likebehandling av tilbyderne. I samråd med ekstern advokat ble det ansett riktig å avvise Unibuss. Avvisningen ble også behandlet av styret i Ruter og tiltrådt 14. november 2011.[3]

Anbudet ble til slutt tildelt Nobina Norge 9. januar 2012 dagen før sakens foreløpig siktelse kommer, en av Ruters egne ansatte som jobber direkte med anbudsprosessen.[4] Tildelingen av anbudet ble påklaget av flere av søkerne, men alle er avvist.

Organisering[rediger | rediger kilde]

Virksomheten har vært gjennom flere omorganiseringer. I 2006 ble selskapet omorganisert til en konsernmodell der Sporveisbussene ble morselskap med tre datterselskap. Datterselskapene ble gitt nye navn 31. juli 2007:

Sporveisbussene ble innfusjonert i Unibuss 1. januar 2009 som ble det nye morselskapet i busskonsernet.[trenger referanse]

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Unibuss driver rutebusskjøring i Oslo og Akershus med utgangspunkt i anbudskontrakter fra Ruter (tidl. Oslo Sporveier og Stor-Oslo Lokaltrafikk), samt i Vestfold og Oppland. Unibuss' datterselskap Unibuss Tur AS og Unibuss Ekspress AS driver henholdsvis turbusskjøring og flybuss (OSL-Ekspressen, Torp-Ekspressen og Værnes-Ekspressen) og ekspressbuss (Lavprisekspressen).

Unibuss' rutebusskjøring i Oslo og Akershus utgjør den største delen av virksomheten i konsernet og har fra 30. mars 2008, da all busstransport i Oslo ble anbudsutsatt, hatt kontrakter som tilsvarer 70 prosent av all busstrafikk i Oslo.

Konsernets hovedkontor ligger i StrømsveienAlnabru. I tillegg kommer avdelinger på Ryen i Oslo, samt Slemmestad i Buskerud, Nannestad, Fjellhamar i Lørenskog, og i Tønsberg i Vestfold og Lillehammer i Oppland.

Unibuss disponerer tilsammen 616 busser, fordelt på vanlige singelbusser, 15-metre og leddbusser. 567 av abussene benyttes til rutekjøring og 152 av disse var nye i 2009. Ved utgangen av 2009 var gjennomsnittsalderen på bussene i konsernet 3,5 år.

Unibuss omsatte i 2009 for 1 049 millioner kroner, hvorav rutebusskjøring i Oslo og Akershus stod for 972 millioner kroner. I 2009 hadde konsernet 1577 ansatte. Siden 2003 har selskapet kjørt med overskudd og uten offentlig tilskudd.

Kritikk av omorganisering[rediger | rediger kilde]

Overføringen av virksomhet fra AS Sporveisbussene til Unibuss AS (tidl. Nexus Trafikk AS) har blitt kritisert av Erling Folkvord i bystyret blant annet fordi de ansatte i det nye selskapet har dårligere pensjonsavtale enn i morselskapet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arne Danielsen: «Med anbud bak speilet: fortellingen om AS Sporveisbussene». Oslo 2003.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]