Laiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Storturnering
En gruppe svenske laiv-folk Musikanternas Kamp (2006)

Laiv eller levende rollespill er en form for improvisert teater eller rollespill der deltakerne får utdelt eller skaper gitte roller i en konstruert eller arrangert «virkelighet» og spiller disse. Til forskjell fra teater foregår laiv uten manus eller publikum.

Betegnelsen laiv er er en fornorskning av ordet «live» i det britiske uttrykket live role-playing (LRP), (eventuelt det amerikanske live-action role-playing (LARP)). Betegnelsen live benyttes også.

En laiv kjennetegnes av at en rekke spillere samles i et avgrenset tidsrom der de spiller roller i avgrensede omgivelser. Det er vanlig å avklare rammene for både rollene, samspillet og miljøet før spillet starter. Ofte er rollene og miljøet beskrevet av laivens arrangører, men spillets videre utvikling følger gjerne først og fremst fra spillernes improvisasjon.

Poenget med laiv er spillerens egen opplevelse. Det kan sammenlignes med å leve ut en film sammen med alle aktørene i filmen, eller å kunne klatre inn i et kunstverk og bli en integrert del av verket, der kunstopplevelsen, tolkningen og utøvelsen smelter sammen til et dynamisk hele. Både bevegelse, tale, kroppspråk, lukt og alle mulige sanselige input, kroppskontakt, kostymer og scenografi, arkitektur og tradisjonelle kulturuttrykk (musikk, dans, eventyrfortelling, skulpturer), brukes for å skape og å spille ut miljø og roller.

Til forskjell fra «bord»-rollespill, (som Dungeons & Dragons, Fabula eller Draug), spilles laiv ofte med en langt mindre dominerende eller ikke-eksisterende spilleder.

I Norge finnes det frivillig baserte laivforeninger og arrangørgrupper i de fleste større byer. Disse tilhører som regel et uformelt nettverk av aktive «laivere». Laiv arrangeres også i andre sammenhenger, blant annet i næringslivet (som «kick-offs» og «team-trening»), på skoler og av frivillige organisasjoner (med pedagogisk hensikt), og ved kunstinstitusjoner som "happenings" innenfor performancetradisjonen av den moderne kunst-scenen.

Fantasymiljøer, som for eksempel Tolkiens Ringenes Herre, er kanskje det mange forbinder med laiv, men de fleste laiver som arrangeres i Norge hører til andre sjangre og miljøer – blant annet samtidsspill, fremtidsmiljøer, mordmysterier, absurde eller surrealistiske miljøer osv. Også innenfor fantasy er det et stort mangfold av miljøer og mulige opplevelser.

Nordisk laiv skiller seg på mange måter fra amerikansk og britisk laiv. Blant de viktigste forskjellene er at nordisk laiv legger langt mindre vekt på spillregler enn angloamerikansk laiv, og at nordisk laiv som regel prioriterer miljø og rollespill over slåsskamp og «action», og ofte vektlegger innlevelse og uavbrutt rollespill.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om laiv er et relativt nytt fenomen, har det eksistert mange lignende former opp gjennom historien – blant annet i form av det greske urteateret, hoffspill fra 1700-tallet, Commedia del'Arte, Reenactment, Society of Creative Anachronism og ulike former for improvisert teater. Eksperimentelle teaterformer, som «environmental theatre» og noen typer «interaktivt teater», har såpass mye til felles med laiv at det bare er konteksten som skiller dem fra hverandre.

Aktiviteten laiv har ingen offisiell start-dato, men ble oppfunnet mange forskjellige steder uavhengig av hverandre. Det som binder de forskjellige laiv-tradisjonene sammen, og skiller dem fra eksperimentelt teater, er at laiv-tradisjonene alle ble startet med inspirasjon i bordrollespill. Det tok ofte år før de forskjellige utøvergruppene ble klar over at de ikke var de eneste som drev med laiv. I USA ble den første registrerte laiven avholdt i 1977, i Storbritannia i 1982. De første norske laivene ble avholdt, uavhengig av hverandre, i Oslo og Trondheim i 1989.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Eksempel på boffervåpen

Klær og utstyr som passer inn i den genren laiven er satt i er ofte påkrevd. I en middelalder/fantasy-setting er det normalt å utstyre seg med våpen laget av lateks og skumgummi, for å unngå reelle skader i simulert kamp dersom dette foregår. I disse settingene er det heller ikke uvanlig å bære rustning.

Til forskjell fra teater, der skuespillerne kun skal bruke kostymene på en scene i korte perioder av gangen, bruker laivdeltakerne kostymene sine til normale gjøremål over lang tid. Det er dermed forholdsvis normalt å ha klær ment til å brukes heller enn kostymer. Klærne skal bygge opp under settingen laiven er i, på samme måte som teater- og filmkostymer bygger opp under settingen stykket er lagt til. Det stilles forskjellige krav til kostymer, avhengig av laiven. Noen laiver stiller ganske høye krav til autentisitet eller gjennomføring, andre har ganske lave eller ingen krav.

Teori og forskning[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1990-tallet ble det eksperimentert med forskjellige teknikker for å forandre på laiv fra det flere oppfattet som tradisjonell fantasy.

Skjebnespill[rediger | rediger kilde]

En av tingene som dukket opp var «skjebnespill», en form for laiv der man i stedet for å få roller med vage hint om oppgaver og gjøremål (såkalte «plott») fikk skjebner, det vil si at man skulle gjøre en bestemt ting på en bestemt dag. Dette gjorde karakterene i mindre grad frie enn før, men også i større grad skape godt samspill med andre. Den første skjebnelaiven het «Moirais vev», og var satt til fortellingen om Orfeus i underverdenen. Dette var en streng skjebnelaiv, mens senere skjebnelaiver har vært mer frie og åpnet for improvisasjon.

Laivteori[rediger | rediger kilde]

Det er i liten grad utført akademisk forskning på laiv, men det finnes likevel mye teori skrevet av aktive laivutøvere. Tekstene er i hovedsak publisert på diverse nettbaserte diskusjonsfora men også på private nettsider. I forbindelse med den nordiske laivkonferansen Knutepunkt har det ved flere anledninger blitt utgitt en samling laivteoretiske tekster i form av en bok eller hefte, på norsk kalt «Knuteboka». Noen av disse finnes i elektronisk versjon (se litteraturliste under).

Akademisk arbeid[rediger | rediger kilde]

Geir-Tore Brenne leverte i 2005 en hovedfagsoppgave ved Institutt for Sosiologi og samfunnsgeografi, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo, med tittel «Making and maintaining frames - A study of metacommunication in laiv play». Oppgaven er tilgjengelig på nett.[1]

Noen eksempler på norsk laivteori[rediger | rediger kilde]

 • Den norske zoologen Petter Bøckman har tilpasset The Threefold Model[2] til å passe den nordiske laivtradisjonen. Adapsjonen kalles The Three Way Model.[3] Tilpassingen er i noen kretser vurdert å være kontroversiell.
 • Lars Wingård har skrevet flere artikler, bl.a. en eksamensoppgave i dramapedagogikk; Hvorfor bør man laive, og kan man gjøre det på skolen?[4]
 • Magnus Lie Hetland har skrevet artikkelen Hva er en god «laiv»?[5]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Om laiv:

Laivteori:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

 • Amor Fati – Samleside for artikler relatert til laivteori, ideologi og forskning.
 • Laiv.org Norsk portal og ressurssted om laiv. Norges største og eldste. Privat og uavhengig drevet.
 • LaivForum.net – Norsk nettforum om laiv. Norges største og eldste. Privat og uavhengig drevet.
 • [1] - Fantasiforbundet. Norsk prosjektbasert kulturorganisasjon som jobber mye med laiv.
 • Hyperion - Norsk Forbund for Fantastiske Fritidsinteresser. Støtter laivprosjekter.
 • LARPA – Live Action Role Players Association
 • Morigel – Trondheimsbasert nettside med tekster om laiv. Privat drevet.
 • Organisasjonen Landsbyen – Organisasjon som bygger en livelandsby i Trøndelag.
 • Prolaiv – Laivforum med chat, drevet av forening i Drammen. Prolaiv driver også en laiv-landsby i Østfold.

Laivforeninger og arrangørgrupper[rediger | rediger kilde]

Butikker som bl.a. selger laivutstyr[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Making and maintaining frames - A study of metacommunication in laiv play» Hovedfagsoppgave av Geir-Tore Brenne
 2. ^ The Threefold Model, nettside med oversikt over teoriene.
 3. ^ The Three Way Model, hele teksten.
 4. ^ Hvorfor bør man laive, og kan man gjøre det på skolen?, hele teksten
 5. ^ Hva er en god «laiv»? – om kvalitet i levende rollespill, hele teksten.