Sjimpanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjimpanse
Sjimpanse
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pan troglodytes
Blumenbach, 1776
Norsk(e) navn: sjimpanse
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Overfamilie: Menneskeaper
Familie: Store aper
Slekt: Sjimpanser
IUCNs rødliste:
sterkt truet
Habitat: terrestrisk og trelevende
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Sjimpanse
Underarter:
  • P. t. verus
  • P. t. vellerosus
  • P. t. troglodytes
  • P. t. schweinfurthii

Sjimpanse (Pan troglodytes) tilhører slekten sjimpanser (Pan) og er store aper (Hominidae). Arten er endemisk for Afrika sør for Sahel og nord for Kongofloden. Fire underarter aksepteres.

Biologi[rediger | rediger kilde]

Sjimpanser har formidable hjørnetenner

Sjimpansen kan bli opptil 30–50 kg tung, men betydelig mer i fangenskap. Hannen kan bli opptil 160 cm høy, mens hunnen blir opptil 130 cm. Ansiktshuden kan være lys eller mørk. Armlengden tilsvarer omkring halvparten av kroppslengden.

Sjimpansene trives i tett skog og lever i Vest- og Sentral-Afrika. Arten har relativt stor spredning og er utbredt i fire større populasjoner, nord for Kongofloden.

Sjimpansene lever sammen i flokker fra 2 til 80 individer. Flokkens revir er i skogsområder på mellom 10 og 50 km², mens det i mer åpent terreng er på mellom 200 og 400 km².[1]

Sjimpansens svangerskap varer i sju måneder, og ungen blir brystfødd av moren i fire år. En unge kan bli hos moren i opptil ti år, men moren parer seg når den yngste ungen er omtrent tre år gammel.[1]

Sjimpansers levealder er opptil 40-45 år. De er altetende. Avhengig av omgivelsene, spiser de pattedyr, frukt, insekter og småkryp.[2]

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Annet[rediger | rediger kilde]

Det berømte «håndtrykket». Sjimpansen Ham blir hilset av kapteinen på bergingsskipet etter hans flytur på Mercury Redstone-raketten.

Sjimpanser ble tidligere ofte brukt som forsøksdyr, men dette har av etiske årsaker blitt mindre vanlig med årene. Sjimpansen Ham ble i så måte første menneskelignende skapning i verdensrommet, da han den 31. januar 1961 ble skutt opp i en Mercury-kapsel fra Cape Canaveral i Florida, USA. Sjimpanser er også svært vanlige å holde i fangenskap, spesielt i dyrehager. Det finnes blant annet flere i Norge.

Den mest kjente sjimpansen i Norge er trolig Julius, en sjimpanse som ble født i Kristiansand Dyrepark den 26. desember i 1979. Han ble avvist av moren og måtte hentes ut fra sjimpanseflokken og ales opp blant folk. NRK lagde en tv-serie på tre episoder om Julius, som gikk som barne-TV i 1981. Etter dette ble Julius landskjent, og var i mange år dyreparkens største attraksjon. Julius ble tilbakeført til flokken da han ble for stor og voldsom å holde privat. Som voksen ble han leder for hele sjimpanseflokken i parken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Vår fantastiske verden, Skandinavisk Presse 1990
  2. ^ Østbye, Eivind (23. november 2020). «sjimpanse». Store norske leksikon. Besøkt 4. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]