Snowden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snowden
Generell informasjon
SjangerDrama
Thriller
Biografi
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørOliver Stone
ProdusentMoritz Borman
Eric Kopeloff
Philip Schulz-Deyle
Fernando Sulichin
ManusforfatterKieran Fitzgerald
Oliver Stone
Basert påThe Snowden Files
av Luke Harding
Time of the Octopus
av Anatoly Kucherena.
MusikkCraig Armstrong
SjeffotografAnthony Dod Mantle
KlippAlex Marquez
Foran kamera
MedvirkendeJoseph Gordon-Levitt
Shailene Woodley
Melissa Leo
Zachary Quinto
Tom Wilkinson
Nicolas Cage
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapOpen Road Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Snowden er en amerikansk biografisk dramathriller fra 2016. Filmen er regissert av Oliver Stone, skrevet av Stone og Kieran Fitzgerald, og har Joseph Gordon-Levitt i hovedrollen som Edward Snowden.

Filmen er basert på den sanne historien om varsleren Edward Snowden som lekker tusenvis av klassifiserte dokumenter til pressen. Dette inspirerte senere til bøkene The Snowden Files av Luke Harding og Time of the Octopus av Anatoly Kucherena.

Filmen hadde kino-première i Norge høsten 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

Edward Snowden.

I 2013 arrangerer Edward Snowden et hemmelig møte i Hong Kong med dokumentar-produsent Laura Poitras og journalist Glenn Greenwald. De diskuterer å publisere klassifisert informasjon som tar for seg ulovlig masse-overvåking gjennomført av National Security Agency (NSA) og Poitras publiserer senere ut en dokumentar om dette møtet med tittelen "Citizenfour" som igjen ble brukt til en scene i filmen om Edward Snowden.

I 2004 gjennomgår Snowden grunnleggende opplæring, etter å ha vervet seg til det amerikanske militæret. Snowden har intensjon om å komme seg til de amerikanske spesialstyrkene. Men han skader tibia, og får beskjed om at han ikke kan tjenestegjøre i militæret lenger. Snowden bestemmer seg for å søke om en stilling ved Central Intelligence Agency (CIA) og gjennomgår deretter en screening-prosess. Opprinnelig var svarene hans på screening-spørsmålene utilstrekkelige, men vise-direktør Corbin O'Brian bestemmer seg likevel for å gi Snowden en mulighet.

Snowden blir deretter ført til "The Hill" hvor han blant annet får opplæring i datakrigføring. Han får vite om Foreign Intelligence Surveillance Act, som omgår den amerikanske grunnloven for å spionere mot amerikanske statsborgere. Snowden møter Lindsay Mills via et dating-nettside. Snowden får sin første stilling utenfor USA, og flytter til Genève i 2007. Han flytter sammen med Mills til Sveits. Han møter Gabriel Sol, som har lengre erfaring innenfor elektronisk overvåking. Men Snowden begynner å stille spørsmål ved de etiske implikasjonene rundt arbeidsoppgavene deres.

Snowden får senere en stilling hos NSA i Japan, opprinnelig under påskudd av å bygge et dataprogram som skal tillate amerikanske myndigheter å sikkerhetskopiere alle kritiske data fra Midtøsten, et program som han kaller for "Epic Shelter". Men Snowden får snart vite om en praksis NSA og andre amerikanske etterretningsbyråer holder på med i mange andre land som USA er alliert med. Dette inkluderer å plante skadelig programvare på forskjellige datamaskiner som administrerer offentlige etater, infrastruktur og finansielle sektorer. Stress forbundet med alt arbeidet resulterer i at hans forhold til Mills blir avbrutt, og hun flytter tilbake til hennes familie i Maryland.

Tre måneder senere har Edward Snowden forlatt sin stilling hos NSA og returnert til Maryland, hvor han og Mills gjenopptar forholdet. Snowden får en stilling som konsulent for CIA. Snowden blir diagnostisert med epilepsi, og Mills sier enig i at miljøet på Hawaii kan være gunstig for hans helse. Han får seg ny jobb i "The Tunnel" en underjordisk bunker opprinnelig fra andre verdenskrig som nå blir brukt til signaletterretning. Snowden får vite at "Epic Shelter" faktisk lever data i sanntid som skal hjelpe amerikanske drone-piloter med å lansere dødelige angrep i Pakistan. Snowden blir etter hvert desillusjonert av arbeidsoppgavene han er en del av. Alt han opplever kulminerer med at Snowden smugler, ved hjelp av en Rubiks kube, relevant informasjon. Han forteller deretter kollegaene at han føler seg syk, og reiser fra arbeidsplassen.

Snowden råder kjæresten til å reise hjem til Maryland. Deretter kontakter han Laura Poitras og Glenn Greenwald for å planlegge et hemmelig møte i Hong Kong. Ved hjelp av en britisk journalist Ewen MacAskill formidles informasjonen til media over hele verden den 5. juni 2013, med ytterligere lekkasjer publisert de påfølgende dagene. I kjølvannet av denne offentliggjøringen blir Snowden smuglet ut av Hong Kong. Han planlegger å snarest mulig reise til Latin-Amerika, via Russland. Imidlertid trekker den amerikanske regjeringen passet hans, og tvinger ham til å forbli i Moskva på ubestemt tid.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]