Tibia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Crystal Clear app kivio.pngImportert artikkel: Artikkelen er importert og fortsatt ikke ferdigstilt. Det er fritt frem for bidrag og rettelser til artikkelen, men vær forberedt på at større forandringer kan finne sted. Aktuelle bidrag er påføring og korrekturlesing av iw-lenker, eksterne lenker, lenker til og fra andre artikler og kategorisering. Se redigeringshistorikken for detaljer. Når siden er ferdig wikifisert og i samsvar med stilmanualen for helse fjernes denne malen.


Tibia er også et dataspill.

Tibia, latinsk betegnelse for skinnebenet, det kraftigste av to ben i leggen. Det andre benet i leggen som ligger langs utsiden av leggen er fibula. Den øvre enden av tibia utgjør hele nedre leddflate i kneleddet. Den øvre leddflaten i kneleddet er lårbenet, femur. Foran på innsiden av hele lengden av leggen kan vi kjenne tibia som en flate med ben under huden, også kalt skinnleggen. Den nederste enden av tibia er knoken på innsiden av ankelleddet (mediale malleol). Ankelleddet er et sylinderformet hengselledd med fotrotsbenet talus. Tibia er et hult ben som inneholder benmarg.

Hos leddyr (insekter, edderkoppdyr, mangefotinger og krepsdyr) betegner tibia det andre lange segmentet i et bein, "leggen" som ligger mellom den lange femur og den vanligvis fler-leddete tarsus.

anatomistubbDenne anatomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.