Hopp til innhold

Short Message Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Typisk mobil med SMS rundt 2007

Short Message Service (SMS) er en tjeneste som er tilgjengelig på de fleste moderne mobiltelefoner. Tjenesten gjør det mulig å sende korte meldinger (oftest kalt tekstmeldinger eller bare SMS) hovedsakelig mellom mobiltelefoner (ev også andre håndholdte enheter eller fasttelefoner). SMS ble i utgangspunktet utviklet som en del av GSM-nettverket, men er i dag tilgjengelig på de fleste nettverk, også 3G-nettverkene.

Den første kommersielle SMS-meldingen ble sendt 3. desember 1992 fra en personlig datamaskin fra Neil Papworth i Sema Group, til Richard Jarvis i Vodafone med en Orbitel 901 mobiltelefon via Vodafones GSM-nettverk i Storbritannia. Teksten i meldingen lød «Merry Christmas» («god jul»). Tekstmeldinger på mobil ble i likhet med tekst-TV opprinnelig utviklet som en måte å utnytte ledig plass i systemet på, men har etter hvert fått en viktig betydning innen moderne kommunikasjon.[1]

Tekniske detaljer[rediger | rediger kilde]

Den maksimale størrelse på en SMS-melding er 140 bytes; enten 160 7-bits tegn, 140 8-bits tegn, eller 70 2-byte tegn for språk som kinesisk, koreansk eller japansk, hvor teksten består av et 2-bytes UTF-16 tegnsett (se Unicode). Dette inkluderer ikke teknisk informasjon om hvor meldingen skal sendes og annen metainformasjon.

De fleste nyere mobiltelefoner tillater imidlertid at lengre meldinger kan sendes ved at mobiltelefonen deler opp meldingen og sender hver del for seg. Mottakerens mobiltelefon setter så sammen denne meldingen igjen, slik at det virker som om det bare er én større melding som er blitt sendt. Det er verdt å merke seg at denne metoden fører til at man belastes for flere sendinger – ikke bare én sending.

Popularitet[rediger | rediger kilde]

SMS har blitt populært, og spesielt i Europa, Asia og Australia. I 2004 ble det verden over sendt 500 milliarder meldinger.[trenger referanse] Hvis man går ut fra at en meldinger i snitt koster 80 øre å sende, tilsvarer dette en omsetning på 400 milliarder norske kroner, eller over 80 sendte meldinger pr. menneske på Jorden. Til sammenligning ble det i 2001 sendt «bare» 250 milliarder meldinger, mot 17 milliarder i 2000.

Konkurranser[rediger | rediger kilde]

Norske Sonja Kristiansen (21) satte i november 2009 ny verdensrekord i SMS-skriving.

Det arrangeres bl.a. norgesmesterskap i sms-skriving. Det er ikke lov å bruke T9 ordliste i konkurranser. Teksten som brukes i konkurransesammenheng er også den som brukes av Guinness rekordbok, og lyder:

The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.

Denne teksten er på 160 tegn. Den 14. november 2009 satte norske Sonja Kristiansen verdensrekord, med 37,28 sekunder, under NM i SMS.[2]

Nye tjenester[rediger | rediger kilde]

Med SMS har det også kommet en del nye tjenester. Det er f.eks. mulig å få tilsendt «varsler» med jevne mellomrom. Disse varslene kan være alt fra værvarsel, nyheter, varsel om politikontroller osv. I tillegg er det åpnet for at man kan benytte SMS som alternativ til levering av selvangivelse, bestilling av helsetrygdkort osv. SMS blir enkelte steder også brukt som betalingsmiddel; betalingen skjer i de fleste tilfeller at det ønskede beløpet legges til mobileierens telefonregning.

Historier[rediger | rediger kilde]

SMS har ført til en rekke interessante endringer i måten folk kommuniserer med hverandre på. Om dette er heldig eller uheldig kan selvfølgelig diskuteres, men det har iallfall ført til en del spesielle historier:

  • I januar 2001 ble den filippinske presidenten Joseph Estrada tvunget til å gå av. Kampanjen mot ham ble rapportert til å ha vært et kjedebrev som ble sendt via SMS.
  • I juli samme år bestemte den malaysiske regjeringen at en islamsk skilsmisse, som går ut på å si «jeg vil skilles» tre ganger etter hverandre, ikke kunne godkjennes hvis den ble sendt som en SMS-melding.
  • I juni 2004 ble en britisk musikkinteressert avhørt av politiet angående en melding som inneholdt tekst fra sangen «Tommy Gun» av The Clash. Tommy Gun er også navnet på et automatvåpen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]