Hopp til innhold

Kjedebrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et kjedebrev er en melding som forsøker å overbevise mottakeren om å lage et visst antall kopier og sende dem videre til et visst antall mottakere. Kjeden er en eksponentielt voksende pyramide (en tregraf) som ikke kan opprettholdes i det uendelige.

Vanlige metoder brukt i kjedebrev omfatter emosjonelt manipulative historier, bli-rik-hurtig-pyramidespill, og utnyttelsen av overtro til å true mottakeren. Opprinnelig var kjedebrev brev sendt med posten, i dag sendes kjedebrev ofte med e-post, sosiale medier og tekstmeldinger.

Typer[rediger | rediger kilde]

Det er to hovedtyper kjedebrev:

  1. Hoaxer: Hoaxer forsøker å lure brukere. En hoax kan være skadelig, og instruere brukere til å slette en nødvendig fil i operativsystemet ved å påstå at den er et virus. Den kan også være svindel som overbeviser brukere om å spre brevet til andre for spesielle grunner, eller sende penger eller personlig informasjon. Phishing-angrep kan falle inn under dette.
  2. Vandrehistorier: Vandrehistorier er utformet for å bli videreformidlet og advarer vanligvis brukere om en trussel eller gir seg ut for å meddele viktig eller hasteinformasjon. En annen vanlig form er e-poster som lover brukere pengepremier for å videresende meldingen eller antyde at de signerer noe som vil bli sendt til en spesiell gruppe. Vandrehistorier har vanligvis ingen negativ effekt bortsett fra bortkastet tid.

I USA er kjedebrev som ber om penger eller andre gjenstander av verdi og lover en betydelig tilbakebetaling til deltakerne (slik som den berømte Make Money Fast), ulovlige.[1]

Noen høyskoler og militærbaser har laget regler som sier at i høyskolestudenters og militærpersonells private post er kjedebrev ikke autorisert og vil bli kastet ut. Det er imidlertid ofte vanskelig å skille kjedebrev fra ekte korrespondanse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Chain Letters". United States Postal Inspection Service. Archived from the original on 8 May 2012. The U.S. Postal Inspection Service cites 18 U.S.C. § 1302 when it asserts that chain letters are "illegal if they request money or other items of value and promise a substantial return to the participants, pursuant to Title 18, United States Code, Section 1302, the Postal Lottery Statute."