Selvangivelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kvinne som mottar selvangivelse i kiosk

En selvangivelse er informasjon om hva hver enkelt innbygger har i inntekter, utgifter, formue og gjeld, i form av et skjema, enten på papir eller på skattemyndighetenes nettsted som innbyggerne enten må fylle ut, eller godkjenne forhåndsutfylt skjema. Dette skal til sammen danne grunnlaget for hvor mye den enkelte skal betale i skatter og avgifter.

Norge[rediger | rediger kilde]

Selvangivelsen skal leveres til Skatteetaten og skal inneholde alle beløp som er innberettet fra arbeidsgivere, trygdekontorer, banker, forsikringsselskap og Verdipapirsentralen.

Alle som har en formue eller inntekt er pliktige til å levere en selvangivelse. De eneste som ikke er pliktige til å levere selvangivelsen er pensjonister som ikke har noen formue eller inntekt av betydning. Systemet med å levere selvangivelsen ble innført i Norge i 1911.

Den 1. januar 2008 ble det innført fritak fra leveringsplikt for skatteytere som mottar en korrekt og fullstendig forhåndsutfylt selvangivelse.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Selvangivelsen (självdeklarationen) skal leveres til Skatteverket senest den 2. mai (eller, om den 2. mai er en lørdag eller helligdag, nærmest påfølgende hverdag). Samme dag skal også den skatt som selvangivelsen angir være innbetalt på den skattskyldiges skattekonto.

Se også[rediger | rediger kilde]

økonomistubbDenne økonomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.