Skattemelding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Selvangivelse)
Hopp til: navigasjon, søk
Kvinne som henter selvangivelsesskjema for Oslo 1958 i en kiosk.
Levering av selvangivelse i Oslo Rådhus 1963.

Skattemelding, frem til 1. januar 2017 kalt selvangivelse,[1][2] er informasjon om hva hver enkelt innbygger har i inntekter, utgifter, formue og gjeld, i form av et skjema, enten på papir eller på skattemyndighetenes nettsted som innbyggerne enten må fylle ut, eller godkjenne forhåndsutfylt skjema. Dette skal til sammen danne grunnlaget for hvor mye den enkelte skal betale i skatter og avgifter.

Systemet med å levere skattemeldingen ble innført i Norge i 1911.

Norge[rediger | rediger kilde]

Skattemeldingen skal leveres til Skatteetaten, og skal inneholde alle beløp som er innberettet fra arbeidsgivere, trygdekontorer, banker, forsikringsselskap og Verdipapirsentralen.

Alle som har en formue eller inntekt er pliktige til å levere en skattemelding. De eneste som ikke er pliktige til å levere skattemeldingen er pensjonister som ikke har noen formue eller inntekt av betydning.

1. januar 2008 ble det innført fritak fra leveringsplikt for skatteytere som mottar en korrekt og fullstendig forhåndsutfylt skattemelding.[trenger referanse]

Sverige[rediger | rediger kilde]

Selvangivelsen (självdeklarationen) skal leveres til Skatteverket senest den 2. mai (eller, om den 2. mai er en lørdag eller helligdag, nærmeste påfølgende hverdag). Samme dag skal også den skatt som selvangivelsen angir være innbetalt på den skattskyldiges skattekonto.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Derfor har selvangivelsen fått nytt navn fra i år av». ABC Nyheter. 21. februar 2017. Besøkt 21. februar 2017. 
  2. ^ «Her er den nye selvangivelsen». NRK. 9. mars 2017. Besøkt 9. mars 2017. 
økonomistubbDenne økonomirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.