Hopp til innhold

T9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Standardoppsett for mobiltelefontaster

T9, som står for Tekst på 9 taster er en ordbokfunksjon som forenkler skriving av SMSmobiltelefoner. Det ble utviklet i 1995 av det amerikanske selskapet Tegic Communications.

Teknologien er ment å forenkle skriving av SMS ved at man kan skrive ord med et enkelt tastetrykk per bokstav. På eldre telefoner uten T9 måtte man velge bokstaver ut fra en bokstavgruppe på hver talltast og ofte trykke flere ganger på en tast for å få fram riktig bokstav. Programvaren for T9 vil foreslå ord ut fra en forhåndsinstallert ordbok basert på kun et trykk per tast per bokstav. Dersom det finnes flere ord for en tastekombinasjon vil du kunne bla deg fram til riktig ord enten ved hjelp av en joystick eller en bestemt neste-knapp. Etterhvert som man bruker funksjonen vil den «lære» seg hvilket av de mulige ordene du bruker mest og foreslå det først.

Mobiltastatur med latinske og taiwanske bokstaver

Ordboken har gitt noen muntre stunder ved å komme med merkelige forslag. Tallkombinasjonen 3378 kan for eksempel foreslå fest dersom du forsøker å skrive edru, og Nemi valgte å tolke det som et tegn da telefonen stavet øl når hun ville skrive ok. Måten forslagsrekkefølgen blir bestemt på når telefonen leveres fra fabrikken er frekvenstelling av ord på nettsteder på det aktuelle språket. Særlig nettaviser blir mye brukt.

Ordboken kan utvides ved å legge til egne ord slik at programvaren kjenner det igjen neste gang den aktuelle tastekombinasjonen benyttes. Tilleggsordet vil da komme opp i forslagslisten på lik linje med de forhåndsinstallerte ordene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata