Vodafone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vodafone
Vodafone
Org.formoffentlig aksjeselskap
Etablert1984
HovedkontorLondon og Newbury i Berkshire
Bransjetelekommunikasjon og Mobilnett
Grunnlegger(e)Ernest Harrison og Gerry Whent
StyrelederGerard Kleisterlee
Adm. dir.Vittorio Colao og Arun Sarin
Antall ansatte108 271
Omsetning47 600 000 000 britisk pund
Nettsidehttps://www.vodafone.com, https://www.vodafone.co.uk/
Vodafone-standen ved GSMA Barcelona 2008.

Vodafone er en multinasjonal, privateiet mobiloperatør. Selskapet ble startet i Storbritannia da statsminister Margaret Thatcher tok initiativ til liberalisering av telemarkedet og oppheving av British Telecoms monopol. Hovedkvarteret til Vodafone er delt mellom Newbury i Berkshire, England og Düsseldorf i Tyskland. Selskapet er verdens nest største i sin bransje, bare overgått i kundetall av China Mobile.

Pr. 31. mars 2005 hadde Vodafone 154,8 millioner proporsjonale kunder i 26 markeder (med proporsjonale kunder menes at dersom Vodafone har 30 % andel i et underselskap med en million kunder, regnes 300 000 som Vodafones kunder). Selskapet opererer blant annet i India og flere land i Afrika, men ikke i Norge.

Vodafone har hatt mobiloperasjon i Sverige under navnet Europolitian, men denne virksomheten ble kjøpt opp av norske Telenor i 2005.

Selskapet er listet på Londonbørsen som LSE:VOD.L og på New York-børsen som VOD. Navnet Vodafone står for VOice-DAta-FONE (stemme-data-[tele]fon).

Siden 2007 har Vodafone vært tittelsponsoren til Formel 1-laget McLaren, etter å ha forlatt Ferrari i slutten av 2006 hvor de hadde en langt mindre rolle blant sponsorene. Som følge av dette heter laget nå Vodafone McLaren Mercedes.

Vodafone-klistremerker på siden av Lewis Hamiltons McLaren MP4-25 i 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]