Hopp til innhold

Multimedia Messaging Service

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Multimedia Messaging System»)

Multimedia Messaging Service (MMS) er et system som gjør det mulig å sende og motta forskjellige multimedia (for eksempel bilder, lyd og videoklipp) i tillegg til tekst, gjennom WAP-protokollen.

Grunnleggende om MMS

[rediger | rediger kilde]

MMS er en videreutvikling av Short Message Service (SMS) (SMS er et tekstmeldingssystem for mobile nettverk). MMS er ikke begrenset til meldinger med kun tekst. Multimediemeldinger med bilder, video, lyd osv. kan sendes og mottas.

Hvordan MMS virker

[rediger | rediger kilde]

MMS virker ved at en abonnent bruker en MMS-klient for å lage og sende en MMS-melding til én eller flere mottakere. En MMS-adresse kan enten være et E.164-telefonnummer (f.eks. +4787654321) eller en e-postadresse etter RFC 2822 (f.eks. dittnavn@example.com).

Leveringsmetoder

[rediger | rediger kilde]

Det er to leveringsmetoder i MMS: øyeblikkelig og utsatt:

  1. øyeblikkelig levering: Når MMS-klienten mottar en MMS-varsel vil den med én gang (uten brukerintervensjon) motta MMS-meldingen. Etter at meldingen er mottatt vil abonnenten bli varslet.
  2. utsatt levering: MMS-klienten varsler abonnenten om at en MMS-melding er tilgjengelig og lar abonnenten velge om og når meldingen skal mottas.

MMS ble opprinnelig utviklet av Third-Generation Partnership Program (3GPP), et standardiseringsorgan med fokus på standarder for UMTS/GSM-nettverkene.

Siden da har MMS blitt tatt i bruk over hele verden og over både GSM/GPRS- og CDMA-nettverk.

MMS har også blitt standardisert av Third-Generation Partnership Program 2 (3GPP2), et standardiseringsorgan fokusert på spesifikasjoner for CDMA-nettverk.

Protokoller

[rediger | rediger kilde]
  • EAIF — Nokias External Application Interface
  • MM7 — 3GPP-standarden for MMS-applikasjoner

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]