Morsenøkkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En telegrafinøkkel av håndpumpe-typen.

Morsenøkkel (eller telegrafinøkkel) er et instrument som brukes for å sende telegrafi. Egentlig er morsenøkkelen en strømbryter som på en presis måte gjør det mulig å kople strømmen på og av flere ganger i sekundet slik at morsesignalene kan sendes hurtig og korrekt.

Telegrafinøkkeltyper[rediger | rediger kilde]

Det finnes to hovedtyper morsenøkler, «håndpumpen» og «paddle»-typen. Håndpumpen nøkler vertikalt, mens paddletypen som i dag er den mest populære nøkler horisontalt. Paddle kan sende morsekoden mye raskere og på en mindre slitsom måte.

Hastighet[rediger | rediger kilde]

Kravet til amatørradiolisens var tidligere en telegrafihastighet på 5 ord i minuttet, mens til skipsradiotelegrafistsertifikat av 2. klasse var det 15 ord i kodet tekst eller 20 ord i klartekst. For samme sertifikat av 1. klasse krevdes 25 ord feilfritt sendt i klartekst. En slik hurtighet i sending er betydelig raskere enn den raskeste sendingen av SMS med tastaturet på en mobiltelefon.

Yrkesskader[rediger | rediger kilde]

Telegrafister kan få yrkesskaden RSI-syndrom på grunn av muskelsmerter. RSI-syndromet kunne skyldes feilaktig bruk av håndpumpen, skrivemaskinen eller feil sittestilling. For å unngå smerter er det viktig å nøkle med et løst og ledig håndledd.