Bjørnsonfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bjørnsonfestivalen er en internasjonal litteraturfestival som har vært avholdt i Molde og Nesset i august hvert år siden 1992. Den ble grunnlagt av forfatteren Knut Ødegård i forbindelse med Molde bys 250-årsjubiléúm og oppkalt etter nobelprisvinner Bjørnstjerne Bjørnson, som vokste opp på Nesset prestegård og gikk på skole i Molde.

Festivalen fokuserer, i Bjørnsons ånd, på fred, menneskerettigheter og ytringsfrihet, og har vært en pådriver for å få Molde inn i nettverket av fribyer for forfulgte forfattere. I den forbindelse ble fredslunden ved Kongebjørka i Molde innviet i 1997. Blant dem som har plantet tre i lunden er Yasar Kemal, Thor Heyerdahl, Amos Oz, Hans Blix, Islands president Vigdís Finnbogadóttir og nobelprisvinnerne Seamus Heaney og Wole Soyinka.

Festivalens høye beskytter er fra 2005 kronprins Haakon, etter at Prinsesse Märtha Louise var det fra 1994 til 2005.

Det førte til debatt da festivalen i 2010 inviterte den svenske kommunistiske forfatteren Jan Myrdal som foredragsholder. Dette førte til at Bernt Hagtvet trakk seg som foredragsholder, og betegnet Myrdal som «folkemordsforsvarer og diktaturtilhenger» som systematisk har «forsvart Pol Pots massedrap på Kambodsjas befolkning». Hagtvet sammenlignet invitasjonen med en annen kontroversiell invitasjon to år tidligere, da David Irving ble invitert til Undset-festivalen.[1] Hagtvet uttalte at «jeg vil ikke at mitt nærvær skal gi Jan Myrdals synspunkter skinn av å være seriøse nok til å ta alvorlig. Ved å stille opp blir de verdt en omtale. Det er jeg ikke med på».[2]

Bjørnsonfestivalen har kontorer i huset Forum. I 2012 flytter festivalen inn i nye lokaler i kulturbygget Plassen. Festivalsjef er Johild Kosberg Bredin.

I forbindelse med Bjørnsonfestivalen har prosjektet ungt blikk på verda utlyst skrivekonkurranser.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]