Hopp til innhold

Bjørnsonfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bjørnsonfestivalen er en årlig litteraturfestival som avholdes i Molde og i Nesset i starten av september. Den ble etablert i 1992 av forfatteren Knut Ødegård, i forbindelse med Molde bys 250-årsjubileum. Festivalen har sitt navn etter forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnsons engasjement for ytringsfrihet og andre menneskerettigheter er spesielt viktige for festivalen, og hver festivaldag åpnes med en folketale fra en aktuell offentlig person fra festivalens utescene på Gørvellplassen i Molde sentrum.

Parallelt med festivalavviklingen i Molde avholdes det festivalarrangementer på Nesset prestegård ved Eidsvåg. Dette var Bjørnstjerne Bjørnsons barndomshjem. Faren Peder Bjørnson var sogneprest i Nesset fra 1837 til 1853.

Festivalkontorene er på kulturhuset Plassen, og lokalene deles med Molde bibliotek, Teatret Vårt, Moldejazz og Møre og Romsdal kunstsenter. Festivalsjef siden 2016 er Johild Kosberg Bredin.

Bjørnsonfestivalens høye beskytter er Kronprins Haakon Magnus av Norge.

I tillegg til de fem ordinære festivaldagene i september har Bjørnsonfestivalen et helårsprogram. I samarbeid med Nynorsk kultursentrum driver festivalen et tilbud med forfatterturneer til fylkets bibliotek kalt Litteraturhus i Møre og Romsdal.

Festivalen har vært en pådriver for å få Molde inn i nettverket av fribyer for forfulgte forfattere. I den forbindelse ble fredslunden ved Kongebjørka i Molde innviet i 1997. Blant dem som har plantet tre i lunden er Yasar Kemal, Thor Heyerdahl, Amos Oz, Hans Blix, Islands president Vigdís Finnbogadóttir og nobelprisvinnerne Seamus Heaney og Wole Soyinka.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata