Hopp til innhold

Humidor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Humidor med hygrolator og hygrometer.
Humidor med sigarer.

Humidor er en oppbevaringsplass for sigarer. Den er bygget i tre og formet som en kasse. Treverket er gjerne ceder (helst Cedrela odorata). Årsaken er cedertreets aroma og evne til å motta fuktighet.

En humidor bør holde en relativ luftfuktighet på 65–73 %. Blir luftfuktigheten for lav kan oljene i tobakken til slutt fordampe og smaken forringes, blir fuktigheten for høy kan sigaren sprekke eller mugne. For å oppnå en slik fuktighet inneholder derfor humidoren en beholder med et svampaktig stoff (hygrolator), som mettes med destillert vann.

Humidorer finnes i flere størrelser, fra små esker til en enkelt sigar opp til hele fuktighetsregulerende rom, den vanligste typen har to høydenivåer for lagring.

Installasjon og vedlikehold[rediger | rediger kilde]

Før en humidor kan tas i bruk, må den klargjøres ved at den mettes med fuktighet. Alt treverk på innsiden skal settes inn med destillert vann. Dette gjentas flere ganger med timers mellomrom til treet ikke mottar mer fuktighet. Deretter mettes hygrolatoren med destillert vann, og plasseres i kassen.

Ca. én gang i måneden skal hygrolatoren etterfylles, og ca. hvert halvår skal treverket på ny mettes med vann.

For å unngå muggvekst bør man få sirkulasjon av luften i humidoren ved å åpne og lukke lokket på den noen ganger.

Humidorfabrikanter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]