Taurusfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den vestlige delen av Taurusfjellene

Taurusfjellene (tyrkisk: Toros Dağlari eller Bulğar-Dağ) er en fjellkjede i Tyrkia. Den utgjør den sørlige grensen til et høytliggende sentralplatå som utgjør store deler av Anatolia.

Fjellkjeden strekker seg langs en kurve fra Eğirdirsjøen i vest til de øvre områdene av elven Eufrat i øst. Den har mange fjelltopper som strekker seg 3000 til 3700 meter over havet. Den høyeste toppen er Aladağ.

I Taurusfjellene finnes store sedertrær og kilikia-edelgran. I faunaen finnes brunbjørn, ulv, gaupe, villsvin og rødrev, men også mufflonsau og villgeit finnes i fjellene og i tørre områder.

Kalkstein har brutt ned og formet et rufset og bitende landskap med fosser, underjordiske elver og den dypeste grotten i Asia.

Historisk[rediger | rediger kilde]

Et arkeologisk sted fra bronsealderen, hvor det er funnet bevis på tidlig gruvedrift etter tinn, et ytterst sjeldent metall i denne regionen, er Kestel.[1] Den fjellovergangen som i antikken var kjent som den kilikianske porten krysset fjellkjeden nord for Taurus. Under den første verdenskrig var en tysk og tyrkisk jernbane over fjellkjeden av stor strategisk betydning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yener, K.A. (2000): The Domestication of Metals: The Rise of Complex Metal Industries in Anatolia, Brill, Leiden, ISBN 90-04-11864-0

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]