Sea PROTECTOR

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sea PROTECTOR er en fjernstyrt våpenstasjon produsert av Kongsberg Defence Systems, til bruk på båter. Sea PROTECTOR er en marinisert utgave av Protector RWS / M151. Plattformen kan modifiseres til å montere mange forskjellige våpen, men er hovedsakelig beregnet for mitraljøser. Av andre våpen den er testet med er blant annet missilsystemer som Javelin og Hellfire.[1]

Sea PROTECTOR er beregnet for havnebeskyttelse og generelt beskyttelse av båter mot trusler. På større skip kan flere Sea PROTECTOR-systemer kobles sammen og styres fra skipets Kamp-og-Bro systemer.

PROTECTOR-plattformen har også et omfattende treningsprogram/simulatorprogram utviklet av Kongsberg Defence Systems selv.

Bruk i Norge[rediger | rediger kilde]

Våpenstasjonen ble testet i en lang periode rundt om i landet om bord på Sjøheimevernets SHV-102 Hvasser i Gyda-klassen.

I 2013 inngikk Forsvarets logistikkorganisasjon en kontrakt med Kongsberg Defence Systems om å utstyre alle norske kampfartøy med våpenstasjonen.[2]

I løpet av fire år skal våpenstasjonene være på plass på alle marinens kampfartøy: Fregattene i Fridtjof Nansen-klassen, kystkorvettene i Skjold-klassen, minerydderfartøyene i Alta- og Oksøy-klassen og Stridsbåt 90N.

Logistikkfartøyet KNM «Maud» vil også bli bestykket med Sea Protectorer.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Protector RWS – den vanligste utgaven av PROTECTOR
  • CROWS – et amerikansk våpenprogram basert på M151
  • CIWS

Referanser[rediger | rediger kilde]