ARTEC Boxer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Boxer
GTK Boxer front.JPG
Mannskap3 + 8
Tekniske data
Lengde7 880 mm
Bredde2 990 mm
Høyde2 370 mm
Toppfart103 km/t
MotorDiesel
Motoreffekt530 kW 711 hk
Drivverk8×8
HjulopphengHydropneumatisk
Vekt33 000 kg
Maks grøftbredde2000 mm
Vertikalt hinder800 mm
Klatrehelling60 %
Sidehelling30 %
Rekkevidde1 100 km
Annet
HovedbestykningMitr./automatgranatkaster
PansringGradert

Boxer er en europeisk familie pansrede hjulgående kjøretøyer med seks eller åtte hjul. Opprinnelig var utviklingsprogrammet et samarbeid mellom Tyskland og Storbritannia, men Storbritannia trakk seg og Nederland kom inn. Sent i 2006 vedtok nederlandske myndigheter å bestille kjøretøyet. Det er utviklet av ARTEC, et selskap eid av tyske Krauss-Maffei Wegmann og Rheinmetall Landsysteme og nederlandske Stork.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Boxer ble startet som et utviklingsprosjekt av Tyskland og Storbritannia i november 1999. Tidlig i 2001 kom Nederland med i programmet. I 2003, like etter utbruddet av Irak-krigen, trakk Storbritannia seg for å konsentrere seg på sitt eget program, kalt Future Rapid Effect System. Prototyper ble levert til Tyskland i 2002 og Nederland i 2003. Produksjonen er planlagt å starte i 2007.

I tysk tjeneste skal Boxer erstatte Fuchs og M113, mens den i nederlandsk tjeneste skal erstatte M577 og støttevariantene av YPR 765.

13. desember 2006 godkjente det tyske parlamentet innkjøp av 272 Boxere til den tyske hæren[1]

Boxer produseres av ARTEC, og utviklingsprogrammet administreres av OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation).

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme til høyre i kjøretøyet.

Pansringen er panserstål, med ekstra panserplater skrudd på utsiden. Disse kan brukes modulært eller byttes etter hvert som de blir skadet. For tiden brukes det en «sandwich» av stål-keramisk-stål. Kjøretøyet er beskyttet mot bomblets og stridsvognmine, og mannskapet har hengende seter for å være isolert fra sjokk som kjøretøyet blir utsatt for.

Bestykningen som foreløpig er vist er enten en Heckler & Koch GMG 40 mm automatgranatkaster eller en Rheinmetall MG-3 7,62 mm mitraljøse.

Motoren er en 530 kW MTU dieselmotor, montert framme til venstre i skroget, som er koblet til en automatisk girkasse fra Allison. Dette driver permanent åttehjulstrekk med uavhengig hjuloppheng og sentralt styrt dekktrykk.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Boxer finnes i forkskjellige varianter alt etter hvilke moduler som er installert. Kjente moduler inkluderer:

Kommandovogn
Medisinsk støttekjøretøy
Logistikkjøretøy
Pansret personellkjøretøy
Med plass til åtte utrustede soldater.
Ambulanse
Verkstedvogn
120 mm bombekaster

Modulene tar en times tid å bytte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «German Parliament Approves Boxer Acquisition». Defense-update.com. Arkivert fra originalen 13. februar 2007. Besøkt 13. desember 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]