ARTEC Boxer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Boxer
GTK Boxer front.JPG
Mannskap 3 + 8
Tekniske data
Lengde 7 880 mm
Bredde 2 990 mm
Høyde 2 370 mm
Toppfart 103 km/t
Motor Diesel
Motoreffekt 530 kW 711 hk
Drivverk 8×8
Hjuloppheng Hydropneumatisk
Vekt 33 000 kg
Maks grøftbredde 2000 mm
Vertikalt hinder 800 mm
Klatrehelling 60 %
Sidehelling 30 %
Rekkevidde 1 100 km
Annet
Hovedbestykning Mitr./automatgranatkaster
Pansring Gradert

Boxer er en europeisk familie pansrede hjulgående kjøretøyer med seks eller åtte hjul. Opprinnelig var utviklingsprogrammet et samarbeid mellom Tyskland og Storbritannia, men Storbritannia trakk seg og Nederland kom inn. Sent i 2006 vedtok nederlandske myndigheter å bestille kjøretøyet. Det er utviklet av ARTEC, et selskap eid av tyske Krauss-Maffei Wegmann og Rheinmetall Landsysteme og nederlandske Stork.

Historie og utvikling[rediger | rediger kilde]

Boxer ble startet som et utviklingsprosjekt av Tyskland og Storbritannia i november 1999. Tidlig i 2001 kom Nederland med i programmet. I 2003, like etter utbruddet av Irak-krigen, trakk Storbritannia seg for å konsentrere seg på sitt eget program, kalt Future Rapid Effect System. Prototyper ble levert til Tyskland i 2002 og Nederland i 2003. Produksjonen er planlagt å starte i 2007.

I tysk tjeneste skal Boxer erstatte Fuchs og M113, mens den i nederlandsk tjeneste skal erstatte M577 og støttevariantene av YPR 765.

13. desember 2006 godkjente det tyske parlamentet innkjøp av 272 Boxere til den tyske hæren[1]

Boxer produseres av ARTEC, og utviklingsprogrammet administreres av OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation).

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Vognføreren sitter framme til høyre i kjøretøyet.

Pansringen er panserstål, med ekstra panserplater skrudd på utsiden. Disse kan brukes modulært eller byttes etter hvert som de blir skadet. For tiden brukes det en «sandwich» av stål-keramisk-stål. Kjøretøyet er beskyttet mot bomblets og stridsvognmine, og mannskapet har hengende seter for å være isolert fra sjokk som kjøretøyet blir utsatt for.

Bestykningen som foreløpig er vist er enten en Heckler & Koch GMG 40 mm automatgranatkaster eller en Rheinmetall MG-3 7,62 mm mitraljøse.

Motoren er en 530 kW MTU dieselmotor, montert framme til venstre i skroget, som er koblet til en automatisk girkasse fra Allison. Dette driver permanent åttehjulstrekk med uavhengig hjuloppheng og sentralt styrt dekktrykk.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Boxer finnes i forkskjellige varianter alt etter hvilke moduler som er installert. Kjente moduler inkluderer:

Kommandovogn
Medisinsk støttekjøretøy
Logistikkjøretøy
Pansret personellkjøretøy
Med plass til åtte utrustede soldater.
Ambulanse
Verkstedvogn
120 mm bombekaster

Modulene tar en times tid å bytte.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]