FN Minimi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
FN MINIMI
FN MINIMI
Basisdata
Opphavsland:Belgia Belgia
Type:Maskingevær
Tekniske data
Kaliber: 5,56 x 45 mm NATO
Mekanisme:Gassdrevet
Skuddtakt:850 skudd/min
Vekt, uladet:6,85 kg
Lengde:1.040 mm
Magasinkapasitet:200 skudds patronbelte, 30 skudds magasin

Minimi er et lett 5,56 mm maskingevær fra belgiske Fabrique Nationale de Herstal. Det er i bruk i USA, Australia, Belgia, Canada, Frankrike, Israel, Japan, Nepal, Nederland, New Zealand, Storbritannia, Sverige og Norge.

Minimi er et enmannsbetjent lett maskingevær, våpenet er gassdrevet med roterende sluttstykke som låser seg i kammeret når sluttstykket er i fremre stilling. Minimi kan kun skyte automatisk ild.

Maskingeværet har faste standard dioptersikte bak og kornring foran. Våpenet kan også utstyres med optiske siktemidler. Det har primært beltemating, men kan i tillegg nytte STANAG-magasiner. Våpenet er utstyrt med innskyvbar kolbe, og leveres med 100 eller 200 skudds magasin. Våpenet leveres også med to piper, en kort (349 mm) og en lang (465 mm).

Våpenet er et enkeltmanns våpen, i motsetning til MG3, hvor 2 personer benyttes for å behandle og transportere våpenet. Våpenet er lettere en MG3, men har noe lavere skuddtakt og dårligere gjennomslagsevne enn MG3 og dens 7,62 x 51 mm NATO ammunisjon.

Minimi har blitt innført i det norske Forsvaret, og benyttes i infanteri og jegeravdelinger, samt i internasjonale operasjoner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

våpenstubbDenne våpenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.