Sayyid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Artikkelen inngår i serien om
Istanbul, Hagia Sophia, Allah.jpg
Islam

Teologi

Allah  · Koranen  · Tawhid  · Sunna  ·
Hadith  · Fiqh  · Kalam  · Sharia

Islamske retninger

Sunni · Sjia  · Sufisme  ·
Salafisme  · Ahmadiyya

Islams fem søyler

Trosbekjennelse · Bønn
Faste · Almisse  · Pilegrimsreise

Biografier

Muhammed
Sirat Rasul Allah  · Abu Bakr  · Ali
Sahaba · Profeter

Religiøse ledere

Imam  · Mulla  · Ayatollah  · Mufti
Muezzin

Islamsk arktitektur

Moské  · Minaret  · Mihrab  · Kaba

Islams hellige byer

Mekka  · Medina  · Jerusalem

Samfunn

Historie  · Kunst  · Kalender
Høytider  · Kvinner

Se også

Id al-fitr
Bahá'í  · Drusere  · Fatwa  · Kalif  · Islamisme
Islam i Norge  · Islamsk republikk
Islamsk ordliste

Sayyid eller Sayed (Seyyed = iransk, kurdisk og tyrkisk uttale. Sayed = arabisk, afghansk, pakistansk og indisk uttale) er en tittel innen islam som gis til mannlige etterkommere av profeten Muhammed, gjennom hans dattersønner Hasan og Hussein.[1] Den motsvarer for kvinner Sadat eller Sayyida.[2] Det er et "storhetsattributt" og respektert tittel som ofte brukes foran fornavnet og betyr "herre" eller "hersker" (på engelsk tilsvarer det "Lord").[3]

Tittelen Sayyid forekommer hovedsakelig innen den islamske greinen sjia. Tittelen er innen sjia et anerkjent og respektert navn på dem som anses å være etterkommere til profeten Muhammed. Tittelen kan bare gå i arv fra far til sønn. Dette sammen med tittelens iboende religiøse kraft har medført at det historisk har funnets en strikt regulering og registrering av alle som har vært berettiget til å bære tittelen Sayyid. Dette har medført at en ekte Sayyid i hvert fall kan spore sin stamtavle tilbake til 600-tallet e.Kr.

Den strenge regulering som finnes av tittelen har sin bakgrunn i til dels den belastningen det medfører å gjøre krav på å være etterkommer til profeten og dels den særstilling samt de privilegier som den som bærer tittelen får. I Iran har tittelens privilegerte stilling historisk ytret seg blant annet i at tittelinnehaveren ikke har hatt skatteplikt og tilhørt det styrende sjiktet i samfunnet. Andre fordeler som kan nevnes er at i mange sufiordner (se sufisme) kan bare en Sayyid inneha den høyeste ordensgraden. I Irans nåværende politiske system kan bare en Sayyid velges som den øverste politiske lederen, Velayate Faqih.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ho, Engseng. 2006. Graves of Tarim. University of California Press. Berkeley. s. 149
  2. ^ Titles of Sayyids Skrevet av:Al- Sayyid Sadiq Al- Hossaini Al- Eshkevari. Oversatt av: Mehdi sajjadi.
  3. ^ Cleveland, W.L. & Bunton, M. (2009). A history of the modern middle east, 4th edition. Philadelphia, PA: Westview Press.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]