Wahhabisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wahhabisme er en puristisk-tradisjonalistisk retning innen sunniislam, grunnlagt av Muhammad ibn `Abd al-WahhabDen arabiske halvøy1700-tallet.

Wahhabister lever bestemt etter Koranen og sunna slik de mener profeten Muhammed og de første generasjonene av muslimer etter ham gjorde. Sentralt i levesettet er de forklaringene som al Wahhab skrev om Koranen i boka Kitab al-Tawhid («Boka om monoteisme»). Boka gjengir en detaljert tolkning av hvordan religionen skal praktiseres. I boka fordømmes blant annet musikk, spill og lek. Videre beskrives en rekke regler for påkledning og oppførsel. Wahhabismen er sterkt kritisk til alle andre retninger og tolkinger, og særlig mot sjiaislam, som blir ansett for å være en kjettersk sekt.

Wahhab gikk i allianse med Muhammed ibn Saud, en forfar til dagens herskere i Saudi-Arabia. Etter det ble læren innført i de områdene ibn Saud erobret. Da ibn Saud kom til makten på det meste av halvøya ble Wahhabismen statsreligion i Saudi-Arabia.

Wahhabismen er siden støttet av statene Saudi-Arabia og Qatar, men wahhabistisk misjon går utover grensene for disse landene.[trenger referanse] Mange ekstremistiske grupper, slik som ISIL, Al-Qaida, Taliban og Lashkar-e-Jhangvi, er tilhengere av en form for wahhabisme. Disse gruppenes tolkning av islam er imidlertid bestridt.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Salafisme

Kilder[rediger | rediger kilde]

religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.