Hopp til innhold

Fatima az-Zahra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fatima az-Zahra
Født27. juli 604[1]Rediger på Wikidata
Mekka (Hijaz)
Død14. des. 632Rediger på Wikidata (28 år)
Medina (Hijaz, Saudi-Arabia)
BeskjeftigelseLyriker Rediger på Wikidata
EktefelleAli ibn Abi Talib[2][3][4]
FarMuhammed[5][3]
MorKhadija bint Khuwaylid[5][3]
Søsken
6 oppføringer
Umm Kulthum bint Muhammad
Ruqayyah bint Muhammad
Zainab bint Muhammad
Ibrahim ibn Muhammad
Qasim ibn Muhammad
Abd-Allah ibn Muhammad
BarnUmm Kulthum bint Ali[3]
Zaynab bint Ali[6][3]
Muhsin ibn Ali[3]
Hasan ibn Ali[7][3]
Husayn ibn Ali[3][8]
NasjonalitetRashidun-kalifatet
GravlagtAl-Baqi'

En turbah eller mohr, et sjiaislamsk bønnestykke av leire, fra byen Qom i Iran som uttrykker en bønn om hjelp fra Fatima, datter av profeten Muhammed og mor til den tredje sjiaimamen Husayn ibn Ali. Teksten Ya Fatima-ta Azzahra kan oversettes med «Oh, Fatima!»

Fatima az-Zahra (arabisk: فاطمة الزهراء DIN: Fāṭima az-Zahrāʾ, også kjent som Fāṭima bint Muḥammad; født ca. 606, død ca. 632) var profeten Muhammeds femte og yngste datter. Fatimas mor var profetens første kone Khadīja. Fatima er ofte omtalt med ulike hederstitler, spesielt vanlig er az-Zahrāʾ, «den skinnende».

Hun giftet seg med fetteren til faren, den fjerde kalifen Ali ibn Abi Talib, og fikk blant andre sønnene Hasan ibn Ali og Husayn ibn Ali. Ifølge en tradisjon er Fatima den eneste av Muhammeds barn som fikk egne barn. Hun blir ansett for å ha vært spesielt gudfryktig og ydmyk, og regnes som syndfri innen sjiaislam.

Det muslimske, og jødiske, lykkesymbolet Fatimas hand, også kalt khamsa og annet, skal ifølge folketroen i Nord-Afrika og Midtøsten beskytte mot «det onde øye». Her er symbolet formet som et enkelt smykke.

Fatima er derfor et forbilde for mange muslimer, særlig kvinner. Mange omtaler henne som «den strålende Fatima» og «legemliggjørelsen av alt det guddommelige i den kvinnelige natur, det edleste ideal som den menneskelige tanke har oppnådd».

Fatimas navn[rediger | rediger kilde]

Fordi Fatima har en så viktig stilling innen islam, har jentenavnet Fatima blitt svært populært i mange muslimske land. Fatima kan også skrives Fatime, Fatemeh, Fatme og Fatume. Også den portugisiske landsbyen Fatima er oppkalt etter henne. Byen er forøvrig et katolsk valfartssted.

Fatimas hånd[rediger | rediger kilde]

Fatimas hånd, også kalt hamsa og khamsa, er et populært symbol i muslimsk tradisjon som viser ei hand med to symmetrisk stilte tomler og et øye i handflata. Tegnet anses som en lykkebringer og skal ifølge folketroen i Nord-Afrika og Midtøsten beskytte mot «det onde øye». De fem fingrene kan også tolkes som de fem søylene innen islam.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Brève biographie de Fatima», besøkt 22. mars 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ IES / Ali ibn Abu Talib[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e f g h IES / Fatima bint Mukhammad[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ ESBE / Ali ben-Abi-Taleb[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b IES / Khadidzja bint Khuvajlid[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Q80216105[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ IES / Khasan ibn Ali[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Q80233480[Hentet fra Wikidata]